Et gammelt lydopptak gjør det klart hva Roald Dahl mente om endringer i bøkene hans.

– Jeg advarte forlaget mitt om at hvis de senere endrer så mye som et komma i noen av bøkene mine, kommer de ikke til å få et eneste ord til fra meg. Aldri! Noen gang!

Det skal Roald Dahl ha sagt i et lydopptak omtalt av The Guardian.

Uttalelsen kom i en samtale mellom hovedpersonen selv og den britisk-irske kunstneren Francis Bacon, da sistnevnte gjestet Dahls hjem i Buckinghamshire i 1982.

– Hvis det skjer etter min bortgang, håper jeg mektige Tor slår dem hardt i hodet med Mjølner. Eller jeg vil sende «den kjempestore krokodillen» for å sluke dem, sier Dahl i opptaket.

«Den kjempestore krokodillen» (1978) var Dahls åttende barnebok. Den handler om en sulten krokodille som lever «i den bruneste og skitneste elva i Afrika», skriver Vårt Land.

«Den kjempestore krokodillen» av Roald Dahl. Foto: Wikimedia Commons

I opptaket istemmer samtalepartner Bacon forfatterens synspunkt: «En kunstners originalverk kan ikke under noen omstendigheter endres etter hans død».

Storbritannias statsminister kritiserer «tidsriktige» Roald Dahl-endringer

«Når man publiserer en ny utgave av en bok som ble skrevet for lenge siden, er det ikke uvanlig å gå gjennom språket og også endre andre ting», het det i en uttalelse fra rettighetshaver Roald Dahl Story Company – som i 2021 ble kjøpt av Netflix.

Mange reagerte voldsomt på dette.

Salman Rushdie var kanskje den som gikk lengst. Han fordømte forandringene ved å kalle det «absurd sensur».

Men han var ikke alene. Document skrev om skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon Norsk PEN, som slo «full alarm», Forfatterforeningen, Matias Faldbakken, og ikke minst Ingvar Ambjørnsen, som ble helt sjokkert over at noe slikt kunne gjøres.

Gyldendal, Dahls norske forslag, uttalte først at de ville følge opp de språklige «oppdateringer, justeringer og modernisering» i tråd med rettighetsforvalterens grep, men etter en presisering om at endringene var tiltenkt det britiske markedet, uttrykte forlaget skepsis og avviste at de ville ta inn alle endringene.

Etter den massive kritikken varsler det britiske forlaget Puffin at de planlegger å gi ut «The Roald Dahl Classic Collection», for å beholde forfatterens originale tekster på trykk og tilby leserne et valg mellom begge alternativene.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.