Agatha Christie. Foto: AP Photo, File

Nå gjøres det endringer i de klassiske Agatha Christie-bøkene om Poirot og Miss Marple. Her har nemlig sarte sjeler kontrollest tekstene og oppdaget «støtende innhold».

I bøkene om Poirot og Miss Marple blir enkelte deler av innholdet nå omskrevet eller fjernet i nye utgaver, melder The Telegraph. Bøkene er utgitt av forlaget HarperCollins.

VG skriver om saken.

I The Telegraph heter det at de kjente romanene nå er skrevet om for ikke å støte noen.

De seneste utgavene av Agatha Christie-bøkene er blitt lest av såkalte sensitivitetslesere. Det vil si personer med ekstra stor evne til å oppdage innhold noen kan la seg krenke av. Det kan være snakk om ord eller uttrykk enkelte kan oppfatte som krenkende, støtende, skadelige og stereotypiske.

I Agatha Christies bøker skal det ifølge The Telegraph være snakk om en del tilfeller av fornærmelser, beskrivelser eller referanser til etnisitet, spesielt for personer som ikke er fra Storbritannia.

Alt som handler om etnisitet er som kjent i dag blitt en minefelt som knapt kan omtales, noe som var annerledes bare for få år tilbake, for ikke å snakke om i den tiden da de aktuelle bøkene ble skrevet.

Informasjonen om at det er foretatt en slik renselsesprosess i Agatha Christies bøker, ble offentliggjort etter at bøkene til Roald Dahl også ble rensket på grunn av det noen oppfattet som fornærmende og støtende innhold.

Les også: 

Salman Rushdie fordømmer Roald Dahl-sensur

 

Påskelesning! Bestill fra Document i dag:

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.