Det viser en ny norsk studie som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Sexual & Reproductive Healthcare.

«Jeg må jo si at for fire, fem år siden sa jeg til mannen min, vettu hva den dagen jeg for første gang skal være jordmor for en mann, da skal jeg slutte å være jordmor», fortalte en av jordmødrene i studien.

Det ville føltes både fremmed og sensasjonelt å møte en gravid mann, uttrykte flere av de tolv deltagerne.

Åsgeir Almvik er en av de tre jordmødrene ved Universitetet i Sørøst-Norge som står bak den nye studien.

Han tror skepsisen bunner i hva deltagerne er vant til.

− Det man har lært og navigert ut fra, er at det trengs en mann og en kvinne for å starte en familie. Og at man i alle år har tatt imot kvinner på en fødeavdeling eller i et svangerskap. Og så må man plutselig tenke nytt, sier Almvik til forskning.no.

For i Norge har ikke gravide menn vært en aktuell problemstilling. Før 2016 krevde nemlig myndighetene at transpersoner steriliserte seg hvis de ville at det skulle stå riktig kjønn i passet.

Norske jordmødre er usikre på hvordan de skal møte gravide transmenn. Illustrasjonsbilde: Mark Timberlake fra Pixabay

Etter at kravet om sterilisering falt bort, har folk kunnet velge selv.

Det betyr at transmenn som ønsker det, kan beholde livmoren og kjønnsorganene de ble født med.

Slik kan du altså være en mann, men bruke kroppen som en kvinne.

Tall fra Rikshospitalet viser at stadig flere ønsker å bli utredet for å få kjønnskorrigerende behandling, noe som kan bety at menn som blir gravide, bli vanligere i fremtiden.

Men hvorfor vil de bli gravide når de identifiserer seg som mann? Slike spørsmål dukket opp hos flere av jordmødrene.

− Du blir mann, og så skal du gjøre noe av det mest kvinnelige som finnes, sier Almvik om deltagernes tankegang.

− Da melder det seg noen spørsmål som ikke nødvendigvis har så mye med svangerskapet å gjøre, spørsmål som blir av privat nysgjerrighet fremfor profesjonell, forteller han.

SV vil åpne for eggdonasjon for transmenn

Flere av jordmødrene var redde for at de kunne krenke transmennene med upassende spørsmål.

Studien sier at tanken om at to kvinner skulle få barn, var fremmed før. Nå har det blitt normalisert, mens det at en mann kan bli gravid, fortsatt er veldig nytt.

Marita Nordhaug som er sykepleier og forsker på og underviser i etikk ved OsloMet, mener derfor at jordmødre bør få muligheten til å lufte sine egne fordommer eller usikkerheter med kolleger.

− Det kan være fint å jobbe med refleksjonsgrupper, gjerne tverrfaglig, og tørre å sette ord på ting. Å si at dette syntes jeg var vanskelig eller at nå dummet jeg meg ut og sa feil pronomen, mener hun.

Det er viktig at jordmødre er klar over hvordan et svangerskap kan oppleves for en transmann, ifølge jordmor Hilde Ostad. Graviditeten kan nemlig utløse et sterkt ubehag med egen kropp.

− De må gjennom en ordentlig berg-og-dal-bane av hormoner. Så svangerskapene kan forløpe både emosjonelt og hormonelt tyngre enn vanlig, sier jordmoren.

For at jordmødre skal kunne opptre profesjonelt, også i møte med sin egen usikkerhet eller fordommer, bør temaet ha plass i sykepleie- og jordmordutdanningen, mener Marita Nordhaug ved OsloMet.

− Det må jo inn i faglitteraturen også, men kanskje det ikke er nok. Man må kanskje jobbe med etisk refleksjon med studentene. Man kan ta utgangspunkt i erfaringer og undringer studenter har, istedenfor at man skal starte med store begreper og teorier, avslutter forskeren.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.