Onsdag kl 11, på verdens hijab-dag, vil den norsk-iranske forfatteren og menneskerettsaktivisten Lily Bandehy brenne en hijab på Youngstorget i Oslo. Bandehy brenner hijaben for å støtte kvinner i Iran, og for å promotere likestilling og ytringsfrihet. Med denne aksjonen går hun rett inn i et meget betent tema verden over.

Lily Bandehy kom til Norge som politisk flyktning fra Iran i 1988, og har senere markert seg som en skarp samfunnsdebattant. Høsten 2021 ga hun ut boken «Kvinner i Islam – Islams forakt for kvinner».

Med onsdagens markering tråkker hun midt oppi en voldsom strid, da særlig i den islamsk-dominerte verden. Denne konflikten har fått ny næring etter høstens kvinnedrevne opprør i Iran, der kvinner som ønsker frihet og råderett over egen kropp og eget hår, har stått opp og fått bred folkelig støtte mot ayatollahenes regime.

– Hijab er et symbol på kvinneundertrykkelse, og på æreskultur. Gjennom hijaben får menn makt over kvinner. Den presser kvinner ut av samfunnet og ut av skolen. Den tar styring over kvinners seksualitet, liv og frihet, legger hun til.

– Når vi forhåndsomtaler dette, er du ikke da redd for at det kan dukke opp noen som ikke setter pris på det?

– Jeg er ikke redd for noe som helst. Jeg skal gi beskjed til politiet, men jeg har ingen redsel for noe. Livet mitt er ikke viktigere enn livet til de iranske kvinnene som hver dag blir voldtatt. Det er ikke viktigere enn jentene i Sverige og Norge som blir drept på grunn av æreskultur. Det er ikke viktigere enn jentene i Pakistan eller Afghanistan. Hvis de vil drepe meg, la dem drepe meg. Da får folk i alle fall vite hva hijabdagen er, og hva de står for, og hva jeg står for. Hvis de vil drepe meg, så kan de det, da avslører de bare seg selv, sier Bandehy til Nettavisen.

Verdens hijabdag ble etablert i 2013.

February 1st, 2013  marked the first annual World Hijab Day (WHD) in recognition of millions of Muslim women who choose to wear the hijab and live a life of modesty.

The brainchild of this movement is a New York native, Nazma Khan, who came up with the idea as a means to foster personal freedom of religious expression and cultural understanding by inviting women from all walks of life to experience the hijab for one day on February 1st annually. (WorldHijabDay)

Ta en titt på Twitter, så vil dere se spennvidden i denne striden, der norske kvinner til nå stort sett har valgt å stå på sidelinjen.

Les også:

Skjønner norsk presse og hijab-elskere hva som foregår i Iran?

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.