Det pågår en kamp om hegemoniet i Latin-Amerika som sprer seg fra land til land: Brasil er det mest opplagte eksempel, men også i Peru og Bolivia er det venstresiden som forsøker å stemple høyresiden som illegitim.

Det er et talking point i Vesten at demokratiet er på retur. Den returen er det de selv som står for. De henger aldri bjella på katten.

Evo Morales utviklet etter hvert Bolivia til et korrupt styre. Han ville gi seg selv nye perioder og stille til valg etter å ha måttet flykte fra landet i 2019. Morales fikk innsatt en alliert som president. Nå går de etter den viktigste motstanderen i landet.

Den konservative guvernøren Luis Fernando Camacho er varetektsfengslet i fire måneder. Påtalemyndigheten anklager ham for terrorisme.

Santa Cruz-guvernøren ble pågrepet onsdag og brakt til Bolivias hovedstad La Paz. Påtalemyndigheten har siktet ham for «terrorisme», angivelig i forbindelse med demonstrasjonene i 2019 som førte til at daværende president Evo Morales flyktet fra landet.

Dette er etter Demokratenes 6. januar-oppskrift: Motstanderne er terrorister.

Pågripelsen har utløst voldelige protester i Bolivia, der spenningen er økende mellom sentralregjeringen og den velstående landbruksprovinsen Santa Cruz.

En domstol i La Paz besluttet at Camacho skal holdes fengslet de neste fire månedene, i påvente av en rettssak.

– Jeg kommer aldri til å overgi meg. Dette er en kamp for demokrati og frihet, uttalte Camacho på Twitter før rettsmøtet.

Camachos tilhengere mener politiaksjonen onsdag framsto som en bortføring. De hevder han ble banket opp og lagt i bakken. Deretter ble han plassert i et helikopter og fløyet til hovedstaden La Paz, der han tilbrakte natten i en fengselscelle.

Samtidig var det sammenstøt mellom Camachos tilhengere og politistyrker, og flere offentlige kontorer og kjøretøy ble stukket i brann.

Det fremgår av NTBs versjon at Camacho nyter støtte og popularitet på grasrota.

Men hvis han er populær, er det ensbetydende med å være polariserende, akkurat som Trump.

Camacho regnes som en av de mest polariserende politikerne i Bolivia. Fra sin base i Santa Cruz, landets rikeste provins, har han ifølge BBC lenge stått i spissen for protester rettet både mot Morales og dagens venstreorienterte regjering. Den ledes av president Luis Arce, en nær alliert av Morales.

Degenereringen av mediene er et av de viktigste tegn på forfallet i vestlig demokrati.

Morales måtte flykte fra landet i 2019 etter omfattende protester. Jeanine Áñez ble konstituert som midlertidig president. Men dette har sosialistene aldri tilgitt henne, og da de kom tilbake ved makten, stilte de henne for retten. Slik demonstrerer sosialistene sin makt. Det var ren hevn.

I løpet av rundt 20 dager med demonstrasjoner ble 37 mennesker drept i bolivianske gater i 2019. Uroen endte med at Jeanine Áñez ble innsatt som overgangspresident. Hun ble i sommer dømt til ti års fengsel. Flere opposisjonelle og militære ledere er også fengslet, anklaget for terrorforbrytelser.

Morales fryder seg over at hans farligste motstander er arrestert.

Morales selv er fornøyd med at Camacho er arrestert.

– Endelig, etter tre år, så skal Luis Fernando Camacho svare for statskuppet som førte til plyndring, rettsforfølgelser, arrestasjoner og en massakre av den faktiske regjeringen, sier Morales.

Det er en parallell mellom Bolivia og Brasil: Også Lula er kriminell, men NRK nevnte ikke at han ble dømt til hele 22 års fengsel for korrupsjon.

Den første skandalen inntraff bare to år etter han tiltrådte, og selv ikke Wikipedia legger skjul på den.

Sommeren 2005 ble Partido dos Trabalhadores, som han var med på å stifte, rystet av Mensalão-skandalen.[29][30] Partiet hadde blant annet en hemmelig konto som ble brukt til å kjøpe stemmer hos andre partier.[30] Lula klarte i første omgang å distansere seg fra denne skandalen. Til tross for at hans popularitet ble noe svekket, klarte han å gå fri fra anklager om at han kjente til korrupsjonsvirksomheten. Han forsøkte senere å tone ned anklagene og mente PT bare hadde opptrådt på samme måte som andre partier.[29]

I midten av august forklarte imidlertid Duda Mendonça, Lulas PR-ansvarlige i valgkampen i 2002, seg for kongressens etiske komité (CPI). Han forklarte da at Lulas valgkamp for en stor del var finansiert med svarte penger fra et hemmelig fond på Bahamas. Samtidig ble det kjent at Partido dos Trabalhadores ikke bare hadde drevet med korrupsjon, men også med hvitvasking av penger. De nye opplysningene førte til at Lula ble nærmere koblet til skandalen i PT og derfor ble nødt til å kommentere skandalen mer direkte.

Her var det altså snakk om kjøp av stemmer med et slushfond i utlandet. Det er kanskje ikke så merkelig at Bolsonaros tilhengere mistenker Lula for juks.

Han havnet i søkelyset for en virkelig stor skandale i oljeselskapet Petrobras i 2016. Det var første gang CNN åpent tok Lulas parti. Kanalen fremstilte ham som offer for et komplott. Det var også året da Trump vant.

Lula hadde forsøkt å bytte jobb med sin stabssjef, så han hadde immunitet.

I mars 2016 ble boligen hans ransaket, og han ble pågrepet og forhørt i forbindelse med etterforskning av korrupsjon i statsoljeselskapet Petrobras.[31][32] Etterforskningen var en del av Operação Lava Jato. Politiet mistenkte at Lula skulle ha mottatt returprovisjon. Lula avviste anklager om korrupsjon.[31] Den 9. mars 2016 ble Lula siktet.[33] Etter dette ble han utnevnt til stabssjef for president Rouseff, men en føderal dommer forsøkte å stanse utnevnelsen kort tid etter innsettelsen.[34][35] Som minister i regjeringen ville Lula hatt beskyttelse fra rettssaker i lavere instanser enn landets høyesterett.[36]

Lula ble dømt, først i en lavere rettsinstans til 9 år, og deretter fikk han ytterligere 12 år i høyesterett. Den høyeste domstolen fant enda mer graverende forhold enn første rettsinstans.

Men takket være rokeringer slapp Lula med å sone 580 dager i fengsel, og en ny bestemmelse annullerte dommer som bare bygget på to instanser. Dermed kunne Lula stille igjen.

Kriminelle statssjefer har det med å gå etter sine motstandere når de får sjansen. Særlig hvis de er sosialister.

Sosialistene er i ferd med å bli upopulære blant befolkningen over hele Latin-Amerika. De kan ikke styre og korrupsjonen følger i deres fotspor.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.