En ny, stor dansk studie viser at de vaksinerte har store fordommer og antipatier mot de som ikke er vaksinert. Uvaksinerte har derimot ingen problemer med de vaksinerte. Fordommene er ganske likt fordelt over hele verden.

Studien ble utført i 21 land og er nettopp er publisert i det velrenommerte britiske tidsskriftet Nature.

I utgangspunktet positiv til vaksinene

Forskerne som i utgangspunktet virker å være positiv til vaksinene, kom frem til at vaksinerte ikke ønsker at nære slektninger skal gifte seg med uvaksinerte personer. Vaksinerte er også tilbøyelig til å tro at de uvaksinerte er inkompetente så vel som upålitelige, og de føler generelt antipati mot dem:

– Som en historisk videnskapelig bedrift ble det utviklet, testet, godkjent og masseprodusert meget effektive vaksiner mot SARS-CoV-2 på mindre enn et år. Det ble dog hurtig klart at det var en stor utfordring å oppnå en tilstrekkelig utbredelse av vaksinene.

Uvaksinerte verre enn kriminelle

Fordommene mot uvaksinerte er større enn mot innvandrere, kriminelle, rusmisbrukere og psykisk syke. Unntagelsene er Ungarn og Romania.

På den annen side finner forskerne nesten ikke diskriminerende holdninger til de vaksinerte blant de uvaksinerte.

– Konflikten mellom dem som er vaksinert mot covid 19 og dem som ikke er vaksinert, truer den samfunnsmessige samhørigheten som en ny sosiopolitisk kløft, og det ser helt klart ut til å være de vaksinerte som utdyper denne kløften, sier Alexander Bor som er hovedforfatter av studien Discriminatory Attitudes Against the Unvaccinated Under a Global Pandemic.

Menneskelig forklaring 

Årsaken til de diskriminerende holdningene ser ifølge forskerne ut til å være at de vaksinerte oppfatter de uvaksinerte som gratispassasjerer. 

De ser høy vaksinasjonsoppslutning som avgjørende for å bekjempe pandemien og sikre at almenheten kan opprettholde en normal hverdag uten store menneskelige eller økonomiske oppofrelser eller tap. 

Fordommene kan bidra til øket splittelse

Når noen bidrar til å øke vaksinasjonsgraden mens andre ikke gjør det, vekker det negative følelser.

– De vaksinerte reagerer ganske naturlig mot det de oppfatter som snylting på et fellesgode. Dette er en velkjent psykologisk mekanisme og en normal reaksjon. Ikke desto mindre kan det få alvorlige konsekvenser for samfunnet. 

– I det lange løp kan fordommene gjøre at samfunnet går ut av pandemien mer splittet og polarisert enn det gikk inn i den, sier Michael Bang Petersen til Danmarks Radio. Han er professor i statsvitenskap ved Aarhus Universitet og leder av forskningsprosjektet som denne studien er en del av.

Grunnleggende rettigheter i fare

En del av den overordnede studien ble utelukkende gjennomført i USA. Den viser at vaksinerte mennesker ikke bare har fordommer mot uvaksinerte, de mener også at de bør nektes grunnleggende rettigheter. For eksempel skal ikke uvaksinerte få lov til å flytte inn i nabolaget eller fritt få uttrykke sine politiske synspunkter på sosiale medier uten frykt for sensur.

– Det er sannsynlig at vi vil finne lignende støtte for begrensning av rettigheter i andre land, sier Bang Petersen.

Advarer mot fordømmende retorikk

Forskerne advarer mot å bruke moralsk fordømmende retorikk à la Frankrikes president Emmanuel Macron i forsøket på å få flere til å vaksinere seg. 

– Moralsk fordømmelse kan forsterke kløften og de følelsene av ekskludering som har ført til at mange i utgangspunktet har nektet vaksinasjonn i første omgang. Vår tidligere forskning har vist at transparent kommunikasjon om vaksinens trygghet og effektivitet er på lang sikt en mer levedyktig folkehelsestrategi, sier Michael Bang Petersen.

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.