Lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, mener narkotikapolitikken står bak drapet på Grønland i Oslo i helgen.

Knutsen står på stedet der somalieren i 20-årene ble skutt og drept. Foran ham er tolv tente telys på en tom olivenolje-boks. Bak boksen er en kvast med noe som ser ut som khat-blader.

– Jeg hadde tenkt å si at ingen tenner lys i en drapssak som denne, men så var det jaggu noen som har gjort det likevel, sier Knutsen til Klassekampen.

Ifølge politiet er mannen som ble skutt og drept på Grønland i Oslo natt til søndag, ikke et tilfeldig offer, men en del av et kriminelt miljø. De tror drapet var et kriminelt oppgjør der flere var involvert. I skrivende stund er to personer siktet og fengslet for drapet.

Framstillingen i mediene av dette som et internt kriminelt oppgjør på Grønland, bidrar til en dehumanisering, mener Knutsen.

– Et liv har gått tapt, og familie og venner er i sorg. Om det er Birgitte Tengs eller en ung mann som tilhører et kriminelt miljø, at et menneskeliv går tapt, er en like stor tragedie uansett, sier han.

Kjøpt dop selv

Knutsen er godt kjent på Grønland. Han har selv kjøpt dop på det som omtales som Norges største markedsplass for cannabis gjennom en årrekke.

Han mener drapet i helga aktualiserer debatten om avkriminalisering av stoffet.

«De driver ikke akkurat og skyter hverandre på Vinmonopolet. Hardheten eksisterer ikke der», skrev han i et innlegg på Facebook søndag.

Knutsen mener den «hardheten» som nå eksisterer i narkomiljøet, tvinger frem voldelige hendelser.

– Jeg vil ha salget vekk fra gatene og inn i spesialforretninger som «vinmonopol», apotek eller liknende, sier han.

To menn varetektsfengslet i fire uker i forbindelse med drapet på Grønland

Noe av det som bekymrer ham, er hvor lett det er for barn fra fattige familier å bli involvert i narkotikasalg.

– Å selge hasj oppleves som ufarlig. Gutter fra Tøyen har storebrødre som står her nede og selger. Da er løpet lagt, sier han.

Vaterland bru, der drapet fant sted, er ifølge Knutsen et overgangsområde mellom cannabismarkedet og det markedet som domineres av piller og tyngre stoffer som heroin.

– For de unge som starter med å selge hasj, er veien kort over i tyngre kriminalitet og et farligere miljø, sier han.

Knutsen tror Grønland vil bli et tryggere sted dersom hasjen tas ut av det illegale markedet.

– Det vil innebære mindre inntekter til illegal virksomhet, mindre rekruttering til salg av stoffer generelt og mindre bruk av våpen.

Kritiserer myndighetene

Berit Jagman leder Grønland beboerforening.

Jagmann mener politiet kunne slått hardere ned på det åpenlyse salget.

– Så lenge myndighetene aksepterer dette uten å reagere, så sier de også at det er ok. Så ser barn og ungdom hvor mye lettjente penger det er i dette.

Også hun kjenner til at ungdom går fra å selge hasj til heroin.

– Det er mye penger i det, og risikoen er lik null, sier hun.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som e-bok her!


Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.