Californias legale cannabisnæring er i ferd med å kollapse. Kundene foretrekker å handle illegalt. De optimistiske spådommene fra tilhengerne av legalisering viste seg å være ønsketenkning.

I 2018 ble privat bruk av cannabis legalisert i California. Tilhengerne av legalisering hevdet at dette ville knuse narkokartellene og skaffe til veie enorme skatteinntekter.

Tilhengere av legalisering i Norge bruker lignende argumentasjon. Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, skrev i Nettavisen i desember 2021:

Legalisering av cannabis innebærer at et fra før utbredt rusmiddel blir underlagt statlig kontroll. Det vil føre til en betydelig svekkelse av den sorte økonomien.

Nå har vi fire års erfaring fra California. Resultatet er at de lovlige utsalgene sliter med å overleve, mens det illegale markedet blomstrer, og står ifølge næringen selv for 75 prosent av det totale markedet. Kun 25 prosent av all cannabis selges legalt.

Næringen gir skylden på for mange reguleringer og høye skatter. Dermed klarer de ikke å konkurrere med de illegale selgerne, som kan levere samme vare til halv pris.

Cannabis is taxed at a flat rate of about $161 a pound, as well as a 15 per cent excise tax that is added to other charges associated with bringing the drug to market.

Adam Spiker er leder for handelsorganisasjonen Southern California Coalition. Han sier det nesten er umulig for de legale utsalgene å gå med overskudd.

“I don’t think I could name companies that are legally making money. We just don’t think it’s doable. Can there be some one-offs here and there? Sure. But the vast majority of the legal industry is getting the crap kicked out of them.”

På forhånd var det meningen at illegale selgere skulle straffes hardt av politiet, slik at mesteparten av salget av cannabis  foregikk i de legale utsalgene. Slik tenker Arild Knutsen også, da han henviste til Portugal.

Denne avkriminaliseringen forutsatte at narkotika stadig skulle være forbudt, politiet skulle slå ned på all bruk og det skulle legges lokk på diskusjonen om noen stoffer bør gjøres lovlig.

Men politiet i California har ikke tid eller ressurser til å følge opp. Derfor står nå hele den lovlige delen av næringen overfor en katastrofe. Men viljen til å redusere skattene er liten i delstaten, som drar inn rundt 1 milliard dollar i skatter fra næringen.

Riktignok kom det noen signaler fra guvernør Gary Newsom (D) i januar om at han støttet en skattereform. Men ikke alle støtter skattelettelser, siden pengene som tas inn fra næringen er øremerket sosiale programmer for unge mennesker. Mange hevder derfor at skattelette vil være skadelig for barn.

Et annet problem for de legale utsalgene er at bruk av cannabis fortsatt er forbudt på føderalt nivå, selv om Biden lovte å endre på dette før valget. Etter valget har han ikke gjort noen ting.

Det føderale forbudet gjør det svært vanskelig å skaffe kapital, siden det er ulovlig for banker etc. å låne ut penger til kriminelle. Det er heller ingen muligheter for å trekke fra utgifter og andre fradrag på den føderale skatten.

California cannabis industry on brink as buyers return to dealers 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.