Om lag 130 menn og mer enn 50 kvinner var i går samlet på Alfaset gravlund i Oslo for å ta farvel med Abdi Assis Jailaani (28). 

Natt til søndag 27. november ble han brutalt skutt og drept like ved Vaterlands bru på Grønland i Oslo, skriver Klassekampen.

Haydar Al-Mahmud (20) vokste opp i samme blokk som Jailaani.

– Han var en god mann, sier han.

Bistandsadvokat Kaja Vibe Malling er sterkt kritisk til hvordan familien ble behandlet av politiet det første døgnet.

– De er veldig skuffet og sjokkert over at de fikk så lite informasjon i startfasen, sier Malling.

Familien skal ikke fått noen pårørendekontakt eller mer informasjon annet enn en beskjed om at han var skutt og drept før politiet holdt sin pressekonferanse.

– Da hadde familien allerede lest nyhetsoppdateringene der politiet gikk ut med detaljert, og uriktig informasjon, sier Malling.

På pressekonferansen kl. 15 på ettermiddagen ble det sagt at avdøde var godt kjent for politiet fra tidligere, og at han skal ha blitt domfelt for en rekke forhold. Det ble sagt at episoden bar preg av å være oppgjør mellom kriminelle.

Dette viser seg å ikke være riktig.

Skjermdump fra Instagram

Ifølge Aftenposten var mannen dømt for to forhold: Vold på en fest for seks år siden, og en dom på grunn av en bot han nektet å betale.

Politiet gikk så ut med at etterforskningen ikke har avdekket at drapet var et oppgjør mellom kriminelle miljøer.

Politiet har hatt møte med de pårørende i etterkant og har gitt uttrykk for at de ønsker å lære. De har forklart at de gikk ut med teorien om at drapet var et oppgjør for å berolige publikum.

– Familien forstår at politiet har behov for å berolige publikum. Det ville vært tilstrekkelig å kortfattet vise til at det ikke var et tilfeldig offer, sier Malling til Klassekampen og legger til:

– Nå vet vi at det de gikk ut med var feil, og at de gjorde det under påskudd av at det var nødvendig for å berolige folk. Det sverter minnet til en mann som ikke har mulighet til å forsvar seg. At de også gjør det før familien er koplet på, er ganske hårreisende, sier hun.

Påtaleansvarlig Kari Kirkhorn skriver følgende forklaring:

«Etterforskningen søker å belyse hva bakgrunnen til hendelsen er. I den forbindelse er det også interessant å undersøke fornærmedes bakgrunn. Politiet har i den sammenheng uttalt at han er tidligere kjent for politiet. Så langt i etterforskningen er det ikke avdekket at drapet er et oppgjør mellom kriminelle miljøer.»

Jamal Sheikh (30), som kjente avdøde, har blant opprettet en spleis til minne om Abdi Assis Jailaani.

«Vi vil samle inn penger til en brønn i hans navn så han fortsetter å få gode gjerninger og hans godhet kan leve videre» står det i spleisen.

I går ettermiddag var det allerede samlet inn 33.000 kroner.

 

Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.