NTB

En 33 år gammel mann er dømt til 16 års forvaring med ti års minstetid for drapet på Abdi Assis Jailaani (28) på Grønland i Oslo natt til 27. november 2022.

Mannens forsvarer, advokat Victoria Holmen, varsler at drapsdommen skal ankes, skriver TV 2.

Dommen gjelder også drapsforsøk, trusler og bæring av våpen på offentlig sted. Disse delene av dommen sier Holmen godtas.

33-åringen er også dømt til å betale til sammen 940.000 kroner i oppreisningserstatning. Dommen samsvarer med aktors påstand.

Uttalelser om kriminelt miljø skapte reaksjoner

Tidlig på morgenen 27. november 2022 ble Abdi Assis Jailaani skutt og drept på åpen gate ved Vaterlands bro på Grønland i Oslo. Politiet gikk tidlig ut og uttalte at de etterforsket en kobling til et hevnmotiv i et kriminelt miljø, noe den avdødes pårørende reagerte sterkt på. Senere beklaget politiet uttalelsen.

Det ene drapsforsøket mannen er dømt for, skjedde kort tid etter drapet på Jailaani. Da avfyrte han skudd mot en av Jailaanis venner, uten å treffe. I tillegg er 33-åringen dømt for en knivstikking som skjedde tidligere den høsten i Oslo sentrum. Offeret fikk livstruende skader.

Øvrige punkter i dommen gjelder besittelse av pistolen mannen hadde, samt for to tilfeller av trusler med henholdsvis kniv og batong høsten 2022. 33-åringen erkjente straffskyld for bæring av våpen, samt bæring av batong under den ene trusselsituasjonen.

Fanget på video

Det hadde vært en uoverensstemmelse mellom den dømte og drapsofferet kvelden 25. november. 26. november hentet 33-åringen en pistol og minst fire patroner. De to traff hverandre så i et kryss i Oslo sentrum natt til 27. november. Retten finner det bevist utover rimelig tvil at Jailaani løp etter mannen over en lengre strekning. Imidlertid var de ikke i nærheten av hverandre da et vitne observerte den dømte på Grønland litt over klokka 4.

Så traff de to hverandre igjen. Denne gangen var pistolen ladd, og 33-åringen skjøt Jailaani på 4–5 meters hold. Tiltalte mener han ikke mente å drepe, men kun skjøt for å skremme – noe retten mener er usannsynlig. Det har vært til hjelp for retten at store deler av hendelsesforløpet er fanget på overvåkingsvideoer.

For å idømme forvaring må retten bevise både at det er nærliggende fare for ny, alvorlig kriminalitet. Dette mener de er utvilsomt, basert blant annet på at tiltalte er domfelt gjentatte ganger tidligere. I tillegg er det også andre faktorer i saken som taler for at en ren fengselsstraff ikke ville vært nok for å verne om andres liv, helse og frihet.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.