Tre måneder etter at Paris’ politimester gikk av med pensjon, advarer han om at det franske samfunn er på vei mot sammenbrudd og at de en dag vil måtte sette inn militæret til å vokte presidentens residens, Élysée-palasset. 

Didier Lallements visjon er mørk. I sin nye bok «L’ordre nécessaire» – Den nødvendige orden – presenterer han et Frankrike som «spises opp av individualisme, konspirasjon, islam og kampen for å overleve» – i tillegg til et ukontrollert narkotikamarked.

Ifølge Valeurs Actuelles har Lallements bok spesiell fokus på temaet illegal innvandring. Han skriver at «en av to forbrytelser er begått av en utlending som ofte oppholder seg ulovlig i landet. Mange nykommere integreres gjennom kriminalitet». Utlendinger utgjør 22 prosent av befolkningen.

Statistikk for 2021 viser svimlende 32 prosents økning i antall ofre for voldtekt eller voldtektsforsøk; det ble rapportert 75.800 tilfeller av seksuell vold til franske myndigheter i 2021.

Tidligere dette år angrep store grupper migranter engelske og spanske fotballsupportere på Stade de France, noe som utløste internasjonal forargelse og skarp kritikk mot Frankrikes president Emmanuel Macron.

Lallement klandrer seg selv for hendelsen og sier at han ikke kunne forestille seg at «migranter ville komme for å plyndre ved stadionportene».

– Jeg påtar meg fullt ut ansvaret for denne aftenens fiasko, skriver han og sier han ville umiddelbart søkt avskjed dersom ikke Macron hadde bedt ham vente. – Men, sier han, – opptøyene og overfallene på Stade de France er sammen med det generelle sammenbruddet i sikkerheten, bare en forsmak på de langt større sosiale omveltninger som er på vei.

– De sosiale krampetrekningene vil være intense og ødeleggende … En dag vil det bli nødvendig å samle tropper foran Élysée.

Lallement er kjent for sin brutale nedkjempelse av Gule vester der en rekke demonstranter ble alvorlig skadet. Nu har han i TV-intervjuer tatt av seg uniformen, han snakker mere avslappet og har lagt av seg sin «iskalde maske». Ifølge Paris Match fremtrer han som en mild, filosofisk hipster i sporty jeans.

Han aksepterer dog ikke at det var snakk om politivold. 

– Volden er utbredt i Paris. Den inkluderer skytevåpen og angrep på politiet. Det resulterer i at politiet noen ganger reagerer med maktbruk. 

Den pensjonerte politisjefen er ikke den eneste toppembedsmann som advarer mot sammenbrudd og konflikt. En rekke tidligere generaler skrev ifjor et åpent brev hvor de advarer om borgerkrig i Frankrike de kommende år. Landets tidligere etterretningsdirektør Pierre Brochand, sa i mars at landet kan stå overfor borgerkrig på grunn av masseinnvandringen:

– Alle mine erfaringer får meg til å forutse en mørk, til og med veldig mørk, fremtid for våre barn og barnebarn, advarte han.

Frankrike har den største muslimske befolkningen i Europa. Dårlig integrasjon og vold fra innvandrersamfunnet har forverret sikkerheten og landets sosiale samhørighet. Et flertall av franskmennene ønsker en nedbremsing eller stans av immigrasjonen, men Frankrikes politiske etablissement har i praksis vist liten interesse for å etterkomme folkets ønsker – tross grundige advarsler.

 

 


Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.