Henri Leroy. Stillbilde: Institut Pour La Justice / YouTube.

Kriminaliteten i Frankrike er i ferd med å ta overhånd, og den begås stadig oftere av et kraftig voksende antall uledsagede mindreårige migranter, sier den franske republikanske senatoren Henri Leroy i et intervju med Le Figaro.

Leroy, som tidligere har vært politimann og borgermester i Mandelieu-la-Napoule i det sydfranske departementet Alpes-Maritimes han nå representerer i Senatet, er en av fire senatorer i en arbeidsgruppe som utreder problemene med uledsagede mindreårige for den franske flyktningetaten (Ofpra). Han er bekymret både for kriminaliteten og kostnadene de medfører

Le Figaro: Hva var det som gjorde at denne arbeidsgruppen ble opprettet?

Henri Leroy: Det er nok å se på kriminaliteten. Den viser en bekymringsfull, tilsynelatende eksponentiell økning. I 2015 kom det 30.000 uledsagede mindeårige, i 2018 var de 60.000, og problemene øker med den samme takten. De fleste byene og forstedene er berørt.

Tall fra påtalemyndigheten i Paris, som har de største problemene i landet, viser at 75 prosent av ungdomskriminaliteten begås av migranter. Men hovedstaden er ikke alene. I en by som Bordeaux har den tilsvarende andelen økt fra 24 prosent til 40 prosent på to år, sier Leroy.

Problemene vokser og truer med å infiltrere all slags kriminalitet, trafficking, organisert kriminalitet… Vi må stoppe denne blødningen.

Leroy har forståelse for generalene som advarer mot borgerkrig:

Du vet, jeg snakker ikke på vegne av de andre senatorene her, men når generaler advarer deg, er ikke det noen tilfeldighet. Jeg tar det alvorlig. Alle som jobber i uniform setter livet på spill, og føler derfor ekstra sterkt for statens sikkerhet.

Generalene har egentlig ropt om hjelp for Frankrike, og et rop om hjelp kan ikke straffes, mener senatoren, som ikke virker mindre bekymret enn de militære:

Samfunnet er på nippet til å revne, og ingenting er verre enn om vi blir nødt til å ta i bruk hæren for å gjenopprette sikkerheten. Vi kan ikke fortsette på denne måten.

Kriminaliteten øker så mye at mesteparten av politiets ressurser går med til straffeforfølgelse, sier Leroy. Det betyr at politiet ikke lenger klarer å ivareta borgernes sikkerhet, fastslår han. Politifolkene som hver eneste dag føler at de ikke strekker til, blir demoralisert og utbrent, og ingen takker dem.

Tilstrømningen av mindreårige migranter er også ensbetydende med en enormt offentlig pengeforbruk, sier Leroy: Hver uledsagede mindreårige koster staten 50.000 euro i året. Med titusenvis av tilstrømmende betyr det milliardbeløp i euro, og da er ikke de sosiale omkostningene ved kriminaliteten medregnet, kun tjenestene som de mindreårige mottar.

Noen av våre gamle får bare minimalt. Man må forstå hva slags følelser dette temaet utløser i landet.

Til syvende og sist handler det også om grensesikkerhet, erkjenner Leroy. Nordafrikanske migranter kommer ikke direkte til Frankrike, men via andre EU-land.

Slik unionen ser det, er migrasjon er fenomen som ikke kan stanses, men bare håndteres. Så lenge det paradigmet får råde, vil Frankrike fortsette å revne. Men paradigmets dager burde være talte nå, for erfaringen viser at migrasjonen slett ikke kan håndteres.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.