EU-domstolen falt ned på det greske standpunktet om at fetaost må være produsert i Hellas etter tradisjonell oppskrift. Dermed blir det slutt på «dansk feta».

Det er i strid med EUs regler at danske meierier selger ‘dansk feta’ i land utenfor EU, ifølge dommen som falt i formiddag etter en årelang drakamp mellom Hellas og Danmark om den salte osten som ifølge grekerne har 6000 års tradisjon i Hellas.

Det betyr at kun grekere har lov til å selge fetaost – og det gjelder også utenfor EU.

Dommen skal skjerme greske meierier mot urettferdig konkurranse, beskytte tradisjoner og sikre at forbrukerne vet hva de kjøper.

Danskerne har argumentert med at eneretten til betegnelsen ‘feta’ bare gjelder innenfor EU. Til tross for kritikk fra EU-kommisjonen har Danmark holdt fast ved den tolkningen, men det kjøpte ikke EU-domstolen.

EU-domstolen har siste ord i spørsmålet om hvordan EU-retten skal tolkes. Dersom Danmark ikke retter seg etter kjennelsen kan det medføre sanksjoner.

Lignende regler gjelder for en rekke produkter. Parmaskinke skal for eksempel komme fra Parma i Nord-Italia, champagne fra Champagne, portvin fra Porto. 

Portvin er verdens eldste opprinnelsesbetegnelse. I 1756 ble det for blant annet å få bukt med forfalskninger som holdt dårlig kvalitet, gjort en avgrensning av området som kan produsere portvin.

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.