Peter Navarro tilhørte Trumps innerste krets. Derfor vil 6. januar-komiteen gjerne innkalle ham. Men Navarro følger boka: I henhold til amerikansk lov kan ikke en sittende president annullere immuniteten til sin forgjenger.

Amerikanske presidenter har såkalt executive privilege. Den sittende presidenten kan ikke forlange å få utlevert forgjengerens dokumenter. Ellers risikerer man at politikken utarter til hevnoppgjør.

Det er akkurat det Demokratene nå gjør med 6. januar.

Peter Navarro har kommunisert med komiteen. Han ringte FBI-agenten han har hatt med å gjøre og sa at hvis det var noe de ville så var det bare å banke på. Han bor noen stenkast fra FBI-bygningen i Washington.

I stedet valgte 6. januar-komiteen å sende fem FBI-agenter som arresterte ham på Reagan-flyplassen. Navarro ble iført håndjern og fotlenke. Det var demonstrativt: Vi kan gjøre med deg hva vi vil og hvor vi vil.

Navarro er ute av varetekt. Han var gjest hos Tucker Carlson i natt.

Hans sak er helt parallell til da Obamas justisminister Eric Holder ble anklaget av kontrollkomiteen i Representantenes hus for forakt for Kongressen. Holder nektet å utlevere papirer om fast and furious-skandalen. Obama-administrasjonen hadde levert våpen til Mexico som havnet hos kartellene. En politimann ble drept under en operasjon. De hadde ikke fått vite at kartellene nå satt på moderne våpen.

Holder ga blaffen i pålegget og ingenting skjedde.

Men det gjelder helt andre regler for Trump og hans folk. De skal ydmykes og trakasseres. De skal forstå at loven ikke gjelder dem.

Navarro sa ikke nei. Han viste bare til Trump. Det er han som avgjør om hans nærmeste skal forklare seg. Det er slik det amerikanske systemet er ment å fungere.

Men Demokratene har innført et nytt: De står over loven.

 

 

 

 
Kjøp billetter her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.