Utenriksdepartementet har bestemt at de fra nå av skal kalle Hviterussland for Belarus i solidaritet med demokratibevegelsen.

– Vi mener det er riktig å endre navnebruken, i solidaritet med den belarusiske demokratibevegelsen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Støre har møtt demokratibevegelsens leder Svetlana Tikhanovskaja, som har tatt til orde for å endre navnet.

Navneendringen skjer på den internasjonale dagen for solidaritet med landet.

– Jeg er glad for at vi kan kunngjøre navneendringen på denne dagen og vise vår solidaritet med de demokratiske kreftene i Belarus, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Ringte med nyheten

Huitfeldt ringte selv Tikhanovskaja og informerte om UDs beslutning.

– Hun ble glad og takket for beslutningen, sier Huitfeldt.

Tikhanovskaja kommenterer også navneendringen i en egen uttalelse.

– Jeg er takknemlig overfor Norge for at navnet er endret. Dette er mer enn bare en symbolsk handling. Norge er en stor og konsekvent støttespiller til demokratiet i Belarus, skriver Tikhanovskaja på Twitter.

29. mai er også toårsdagen for arrestasjonen av Tikhanovskajas mann, borgerrettsaktivisten Sergej Tikhanovskij.

Politisk spørsmål

– Nærhet til originalspråket er et gjennomgående trekk ved fastsetting av utenlandske stedsnavn på norsk. Selv om det finnes historiske og språklige argumenter for å skrive Hviterussland eller Kviterussland, er dette til syvende og sist et politisk spørsmål, sier Huitfeldt.

Sverige og Danmark har allerede gått over til å bruke navnet Belarus.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.