Demonstrasjon mot Hviterusslands president Alexandr Lukasjenko i Kiev, fredag 28. mai. Lørdag 29. mai kl. 12:00 blir det demonstrasjon på Eidsvolls plass, foran Stortinget. Foto: AP /Efrem Lukatsky/ NTB

Søndag ble et fly kapret i luften over Hviterussland. Flyet fra Ryanair var på vei fra Aten til Litauen, men ble tvunget til å lande i Minsk. Regissør var presidenten i Hviterussland, Aleksandr Lukasjenko.

Lørdag 29. mai fra 12:00-13:00 arrangerer «Solidaritet med Belarus» og «Belarusisk forening i Norge Razam» en demonstrasjon på Eidsvolls plass, foran Stortinget. Parolen er:

Solidaritet med Belarus: Befri de politiske gislene!

I en e-post til redaksjonen forklarer arrangørene bakgrunnen for demonstrasjonen.

Det er ett år siden Siarhei Tsikhanouski ble fengslet og startskuddet gikk for den belarusiske frihetskampen. Hundretusener av ikkevoldelige demonstranter har i nesten et år blitt møtt med brutal vold og grufulle menneskerettighetsbrudd.

Lukasjenkos paranoide og autoritære regime er ikke bare en trussel for sivile i Belarus og fremtiden for Belarus som selvstendig nasjon. Det viser kapringen av FR4978 den 23/5, for å kidnappe journalisten Roman Protasevitsj (26).  Han er siktet for en politisk forbrytelse som i Lukasjenkos Belarus kan medføre dødsstraff.

Lukasjenkos trekker frem Norge som en verdifull handelspartner:
– Belarus importerer norsk sjømat for videreforedling og eksport
– Belarus importerer olje fra norske oljefelt
– Belarus viktigste eksportvare er kaliumkarbonat, norske Yara er en viktig kunde

Signaler fra EU og USA de siste dagene tilsier at det kan gå mot et hardere sanksjonsregime, og det er store bekymringer for om det kan oppstå spente situasjoner langs grensene mot Litauen og Polen. Området er av veldig stor strategisk betydning for Russland, og under tidligere militærøvelser har det blitt simulert bruk av atomvåpen mot hovedstader i NATO-land.

Det er ekstremt viktig at Norge nå sier tydelig ifra. Vi må bidra til en fredelig løsning på konflikten i det belarusiske samfunnet, mellom det brede flertallet vi har sett demonstrere i gatene, og minoriteten som har sittet med makten i landet siden 1994.

En rekke velkjente profiler stiller som appellanter, blant annet:

Michael Tetzschner (H)
Jette F. Christensen (Ap)
Naomi Ichihara Røkkum (V)
Sigrid Z. Heiberg (MDG)
Geir Toskedal (Krf)
Berit Lindeman (Den norske Helsingforskomiteen)
Darya Shut (Belarusisk forening i Norge Razam)
Nina Witoszek (skribent og filosof)

Facebook

Klima Antiklimaks – boken alle skattebetalere trenger:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.