To menn med tilknytning til voldelig islamisme, er mistenkte for å ha planlagt et attentat mot Rasmus Paludan i Borås. Aktor hevder mennene ønsket å skade Paludan eller politiet, men til tross for det er de løslatte etter avhør.

Rasmus Paludan hadde planlagt å gjennomføre en brenning av Koranen i Norrby i Borås, 23. april. Før dette skal de to mennene ha plassert fire brannbomber, såkalte molotovcocktailer, i en trappeoppgang like ved stedet hvor Paludan skulle ha sin demonstrasjon. Men to vektere oppdaget flaskene under en sjekk av eiendommen, og varslet politiet.

– Brandbomberna var fyllda med brännbar vätska och min uppfattning är att de ville skada antingen myndighetspersonal eller Rasmus Paludan. De hade ställt till med stor skada om de hade sprängts, sier aktor Joel Pollnow til SVT Nyheter Väst.

Aktor vurderer bevistilstanden som god. Det er gjort beslag og mennene er sett på overvåkingskameraer i området. De er nå mistenkte for forberedelse til brannstiftelse. Begge mennene nekter for lovbruddet, men har ifølge aktor gitt noen innrømmelser om at de beveget seg i området.

De to mistenkte, som er i 20- og 30-årene, skal ha tilknytning til det voldelige islamistmiljøet og skal også ha nære forbindelser til terrorgruppen IS. Det bekrefter Magnus Ranstorp, terrorforsker ved Försvarshögskolan i Sverige.

– Jag kan bekräfta att de båda misstänkta är välkända aktörer i den islamistiska miljön. Den ena mannen har släktingar som stridit för IS i Mellanöstern och dödats där, sier Magnus Ranstorp.

Etter pågripelsesavhøret som ble holdt sist fredag, ble mennene løslatt mot kausjon, da risikoen for at de ødelegger etterforskningen ikke ble vurdert som høy nok. Men mistankene mot mennene gjenstår og den foreløpige etterforskningen pågår.

Rasmus Paludan dukket aldri opp i Borås 23. april. Da han brente en koran i Borås 12. mai, er det anslått at rundt 500 personer var til stede. Paludan har tidligere sagt at han frykter at noen i Sverige vil forsøke å drepe ham.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.