En mann kaster stein på svensk opprørspoliti under Rasmus Paludans markering i Rinkeby den 15. april 2022. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB.

En 34 år gammel mann fra Tadsjikistan som er tiltalt for å ha kastet stein mot svensk politi under Rasmus Paludans markering i Rinkeby i Stockholm den 15. april, har i avhør forsvart seg med at han bare forsvarte sin hellige bok.

34-åringen, som politiet har identifisert og pågrepet ved hjelp av bilder fra opptøyene i Rinkeby langfredag, er den første som tiltales etter påskens voldelige protester mot Paludan, skriver Expressen.

Den tiltalte tadsjikeren kom til Sverige i 2018, der han er arbeidsløs og var etterlyst fordi han skulle utvises fra landet, opplyser den svenske avisen.

I avhøret, som er blitt gjennomført ved hjelp av en russisktolk, erkjenner han å ha kastet stein, men han synes ikke at han har gjort noe galt, og bebreider politiet for å ha beskyttet Paludan.

34-åringen berättade att han befann sig i moskén vid Rinkeby centrum för fredagsbön när personer kom in och berättade om Rasmus Paludans koranbränning.

– Han håller på med att elda Koranen och han provocerar muslimerna. Det var poliser där, bara de som bevakade. Alltså de gjorde ingenting, de skyddade honom.

Tadsjikeren hevder at det var Paludan og ikke politiet som var målet, men at politiet kom i veien fordi de beskyttet den danske aktivisten. Bevismaterialet forteller imidlertid en annen historie:

Polisens film visar dock hur 34-åringen kastar sten mot poliser och sparkar på polisfordon.

34-åringen bortforklarer saken med at det nok var en glipp i kampens hete:

– Det är möjligt att jag i ett aggressivt läge råkade göra någonting. Men jag hade inte avsikt att angripa några poliser. Jag ville endast stoppa den där förfärliga koranbrännaren. Jag hade ingen tanke eller avsikt att attackera polis, sa 34-åringen i förhör och tillägger:

Til syvende og sist handlet det bare om forsvar av Koranen, hevder han:

– Jag har bara försvarat min heliga bok.

Både politiet og andre observatører av påskeopptøyene forteller imidlertid at voldsnivået politiet ble utsatt for, var uten historisk sidestykke i Sverige, og at politifolk lett kunne ha blitt drept. Politiet var angrepsmål, fastslo Sveriges politisjef Anders Thornberg etterpå.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.