Det nytter ikke å gå som katten rundt grøten. Det er trekk ved Azov-bataljonens historie og praksis som vekker bekymring. Men i skrivende stund er det de som har forsvart Mariupol og dermed blitt helter i nasjonens øyne.

Man kritiserer ikke de som dør for fedrelandet.

Det er allikevel trekk ved Azov-bataljonen som burde vekke europeiske politikeres bekymring med tanke på fremtiden. Hva om Azov med sitt Wolfsangel-symbol ble et eksempel for tilsvarende grupper i Vest-Europa? Det virker ikke som om dagens politikere ser faren. De er travelt opptatt med å levere våpen og innføre sanksjoner.

Azov-bataljonen er en milits og militser er per definisjon ikke underlagt nasjonale armeer. De kan bli den væpnede grenen til politiske partier, eller omvendt: Kan bli væpnet politisk kamp. Her er det mange historiske eksempler fra mellomkrigstiden som burde advare politikerne.

Under Maidan-revolusjonen i Kiev i 2014 var en gruppe som kalte seg the Right Sector mest konfrontasjonsvillig med politiet. Men de hadde allerede den gang en del elementer og symboler som vekket bekymring.

Denne reportasjen av Gabriel Gatehouse for BBC Newsnight 1. mars 2014 viser hvor flytende situasjonen var og hvem som fylte tomrommet.

Det siste er viktig: Hvis det oppstår et politisk vakuum vil de handlekraftige fylle det, og noe lignende kan skje i Vest-Europa.

Putin hadde tatt Krim og deler av Donbas. Azov-bataljonen var frivillige som ville slåss mot russerne. Noen unge menn tiltrekkes av krig. Azov-bataljonen ble et samlingspunkt. Da invasjonen kom var de klare.

Azov-bataljonen har vært et PR-problem for Kyiv. Den er nå innlemmet i Nasjonalgarden, men problemene forsvinner ikke av den grunn. Symbolet de bruker er det samme som SS brukte. Det gir ubehagelige assosiasjoner og lar seg ikke bortforklare med at bokstavene står for Nasjon og Ide.

I deler av EU er det forbudt å vise en Z fordi det står for russisk invasjon, men  Azovs Wolfsangel har samme virkning og ser faktisk ut som en skråstilt Z.

Hvis man ikke vil se eller tar opp opplagte motforestillinger er man langt inne i propagandaen. De fleste oppegående mennesker liker ikke det. De føler de blir «taken for a ride», ført på villspor.

Vi forstår at Azov-bataljonens innsats i Mariupol får betenkelighetene til å blekne. Men de kan ikke forsvinne.

Document vil se på hva som skjedde på Maidan, USAs spill, forbindelsen mellom Demokratene og Kyiv, Burisma, våpenforsendelsene. Krigen har en forhistorie.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.