Mediene bruker «høyreradikal og høyreekstrem» om partier med program de er imot. Derfor blir Giorgia Meloni og hennes parti knyttet til fascismen selv om det ikke finnes noen slik forbindelse. Med grupper mediene er sympatiske til brukes ordet «høyrenasjonalist», selv om de i nyere tid åpent bruker nazisymboler. Det er mindre belastende.

Under Maidan-revolusjonen i 2014 var mediene skeptiske til partiet Right Sector. Det hadde høyreekstreme trekk. Men da Putin invaderte var skepsisen blåst vekk.

Putin brukte avnazifisering som argument og begrunnelse. Azov-regimentet brukte nazi-symboler. Det ville svekke Ukrainas sak hvis det ble for mye fokus på deres ideologi. Derfor valgte mediene å tie. Men at det ligger en kollaboratør-historie fra annen verdenskrig i bunn vet alle.

Vesten har hatt sannhet som standard. Under Ukraina-krigen gjør propaganda krav på å være sannhet. Dette forurenser det politiske farvannet. Det er særlig brunbeisingen på hjemmebane og alliansen med krefter som ikke er stuerene i Ukraina som i sum gjør noe med debattklimaet.

NTB er en god værhane.

 

«Hjem» skrev Zelenskyj som tekst til et bilde han la ut på sin Telegram-konto. Bildet viser ham sammen med tre offiserer fra Azov-regimentet og to offiserer fra regjeringshæren og nasjonalgarden om bord på et fly.

Offiserene ble deportert til Tyrkia etter at de ble tatt til fange da Mariupol falt i fjor. De ble lørdag løslatt mens Zelenskyj var i Istanbul til møter med president Recep Tayyip Erdogan, og reiste hjem sammen med ham.

Mariupol ble et episenter for kampene etter at Russland invaderte Ukraina i fjor, og kampene rundt byen varte i flere måneder. Flere tusen soldater, blant dem medlemmer av det høyrenasjonalistiske Azov-regimentet, holdt stand i stålverket til de overga seg i mai.

Russland har ofte vist til Azov-regimentet når de hevdet at de måtte invadere Ukraina for å frigjøre landet fra nazister og fascister. (NTB-DPA)

Erdogan kunngjorde lørdag at Putin kommer på besøk i august. Men allerede har Kreml beskyldt Ankara for løftebrudd.

Russland hadde først planer om å stille tilfangetatte Azov-krigere for retten, men endte med å sende dem til Tyrkia på betingelse av at de ble der til krigen var slutt.

Russland reagerte med harme på at offiserene fikk vende tilbake til Ukraina. Kreml-talsmann Dmitrij Peskov kalte det er brudd på avtalen med både Tyrkia og Ukraina. (NTB-DPA)

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.