Oslos paradegate Karl Johan foreslås nå omdøpt til et mer feministisk navn. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Tre feministiske forfattere er lei av at så mange Oslo-gater har navn etter menn. Nå vil de ha endring, og landets paradegate Karl Johan står på listen.

Det er Avisa Oslo som skriver om saken, og beretter om de tre engasjerte forfatterne Marta Breen, Helene Uri og Hilde Østby, som nå vil tegne et nytt kart over hovedstaden.

Sammen har de skrevet boken «Kvinnenes by – En feministisk guide til Oslo», der dette er et tema.

– Mer enn åtte ganger så mange gater har fått navn etter menn som kvinner, sier Marta Breen.

– At vi er omgitt av menn i språket og mannlige gatenavn, gjør noe med oss. Den mannlige dominansen påvirker oss, og det vil vi endre på, legger Uri til.

I Oslo er det ifølge forfatterne mer enn 700 gater som har fått navn etter menn, og rundt 100 gater som er oppkalt etter damer. Med sitt nye initiativ for å få endret mannlige gatenavn til kvinnelige, mener de at de gjør noe viktig for Oslo.

– Dette er en gave til Oslo fra oss, sier Breen til Avisa Oslo.

I sin bok har de tatt for seg de kvinner som faktisk har fått gater oppkalt etter seg, og de gir en nærmere beskrivelse av disse.

– Forhåpentligvis kan vi inspirere til feministiske byvandringer, sier Breen.

I tillegg til at de synes det er for få gater med kvinnenavn, mener de det er et poeng at de rundt hundre kvinnene gjerne har fått navngi mer perifere områder.

Helene Uri forteller at hun ble sjokkert da hun oppdaget at det hun kaller «en av Nordens mektigste kvinner», dronning Margrethe, ikke hadde en mer sentral gate:

– Hun fikk «en liten stubb» på Økern i 2010! Hun burde jo fått en adskillig mer sentral plass, sier Uri.

Helene Uri er en av forfatterne bak boken «Kvinnenes by – En feministisk guide til Oslo» Foto: Berit Roald / NTB

Østby trekker også frem hvordan Ellen Gleditsch er avspist med en mindre sentral gate, til tross for at hun var en av de viktigste forskerne Norge har hatt.

Nå vil de ha nye navn på en del gater og plasser.

–  Vi leker litt med å bytte litt plass på noen navn, for det er en del menn som vi tenker at har utspilt sin rolle i bybildet, sier Breen.

I boka foreslås selveste Youngstorget å få navn etter Kim Friele. Gode, gamle Bygdøy allé bytter navn til Katti Anker Møllers gate.

Blant de mer radikale forslagene er å bytte navn på selve paradegaten Karl Johan.

– Vi foreslår å bytte navn fra Karl Johans gate til Aasta Hansteens Avenue. Aasta Hansteen var den første store og modige feministen i Norge. Hun ble mye mobba og plaga på nettopp Karl Johan. Hun måtte gå med paraply for å beskytte seg. Så at hun får navngi den gata, passer bra, sier Hilde Østby.

Det gjenstår å se hvordan denne typen ideer vil slå an hos de ansvarlige myndigheter. Tidligere i år fikk en liknende sak i Bergen politisk tilslutning hos byens rødgrønne byråd:

Klage på utelukkende kvinnelige gatenavn i Bergen ble avvist

 

Støtt Document, bli abonnent!

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.