Prisene stiger på mange basisvarer, som strøm, mat, drivstoff og materialer. Samtidig varsles det om renteøkninger. De fleste økonomer forventer en betydelig prisøkning i månedene som kommer.

 – Det betyr at det blir enda vanskeligere for mange å klare seg, sier styreleder Sverre Rusten i Fattighuset til VG.

Den voldsomme økningen i strømprisene har fått mest oppmerksomhet de siste månedene. Men også bensinprisen har nærmet seg 20 kroner literen. Nå kommer nyheten om at prisen på mat vil øke kraftig. Ifølge Orkla skyldes dette økte råvarepriser og utfordringer i forhold til frakt i forbindelse med Covid-19 og nedstengningene.

– Sukker er opp 40 prosent, vegetabilsk olje er opp 60 prosent, transporten fra Kina er ti ganger så dyr, og ofte er det forsinkelser også, sier Orkla-sjef Jaan Ivar Semlitsch til DN.

– Så det vil bli prisøkninger fra vår side. Det er helt nødvendig. Det har ikke vært en sånn situasjon på 20 år.

Les også: Westgaard-Halle med tidenes dårligste spådom om strømpriser

Også Ringnes følger prisutviklingen tett.

– Vi er like usikre som alle andre på hvordan dette vil slå ut. Det er enorme prisøkninger på flere innsatsfaktorer. Noen har gått helt til himmels, sier Ringnes-sjef Anders Røed.

Det er særlig økningen i prisene på nødvendigheter som strøm og matvarer som bekymrer.

– Økte strømpriser er alvorlig nok i seg selv for mange, men matvarer er så basalt at en ny, kraftig økning i matvareprisene virkelig vil bety trøbbel for enda flere. Dette er virkelig bekymringsfullt, sier Sverre Rusten.

Rundt 7,5–8 prosent vil kunne få store økonomiske problemer som følge av de økende prisene, mener Christian Poppe. Han er forsker ved SIFO ved Oslo Met. Særlig de økte strømprisene kan få langvarige konsekvenser.

– Særlig hvis det skal vedvare. Å komme ut på andre siden med en normalpris på strøm som er markant høyere, det er noe som vil få varige effekter.

8 prosent utgjør godt over 400.000 nordmenn.

Regjeringen svarer med å øke bostøtten for dem som har minst. Dette hjelper bare noen få, men ikke folk som uførepensjonisten Toril Hansen. Hun må spise mindre enn hun pleier, og varme opp huset med ved hun har fått i gave.

Det eneste tilbudet Toril Hansen har fått fra NAV, er et tilbud om lån.

Les også: Stortingsflertallet enig om tiltak mot strømpriser, øker støtten til «sårbare» grupper

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.