Det kommer stadig flere signaler om at vi står overfor prissjokk. I NRKs morgensending snakket man om økte boligutgifter på 30 prosent de neste årene. Allerede nå melder daglivareprodusentene om prishopp på importerte råvarer som sukker som vil slå ut i store prisøkninger. Hvordan vil det påvirke samfunnsøkonomien og folks psyke?

– Det er en ekstrem råvaresituasjon, med utrolig høye råvareprisøkninger. Sukker er opp 40 prosent, vegetabilsk olje er opp 60 prosent, transporten fra Kina er ti ganger så dyr, og ofte er det forsinkelser også, sier Orkla-sjef Jaan Ivar Semlitsch til Dagens Næringsliv.

Det blir prisøkninger fra Orkla, sier han.

– Det er helt nødvendig. Det har ikke vært en sånn situasjon på 20 år, sier Semlitsch.

Prisøkningen på kassalappen kan få virkning i prisjusteringen som vanligvis gjøres over nyttår, får DN opplyst.

Også Agra varsler høyere priser. De eier Mills og står bak blant andre Melange og Delikat.

– Det er vanskelig å se at dette ikke vil føre til høyere priser ut. Det er et bredt bilde av uvanlig høye prisøkninger, sier konsernsjef Knut K. Heje i Agra.

Mange av råvarene handles i et globalt marked.

– Råvareprisene er dramatisk opp. Prisen på rapsolje har steget 70 prosent det siste året, og prisen på vår mest brukte plast og aluminium har økt med 50 prosent.

Også Ringnes og Kiwi er blant dem som tror prisene generelt vil øke.

Økonomien var på vei opp etter pandemien, men prissjokk i et slikt omfang kan dra den ned.

Det er flere faktorer som bidrar til det, ikke minst Bidens katastrofale politikk og økonomiske problemer i Kina.

Biden

Obama sa en gang at det ikke er grenser for hva Biden klarer å ødelegge hvis han får sjansen. Nå er han i god gang med å ødelegge amerikansk økonomi.

Trump gjorde USA energi-uavhengig og til den største produsent av olje og gass. Det første Biden gjorde, var å stanse Keystone-rørledningen fra Canada, forby oljeleting på føderalt land og stanse det store gassfeltet i Alaska. Deretter ga han Russland og Tyskland lov til å fullføre Nordstrøm 2, som øker Europas avhengighet av russisk gass.

Biden har pøst penger ut med enorme stimuleringspakker. Utleiere har ikke fått lov til å ta husleie, folk får betalt for å være hjemme, og det er dét de gjør. Det er mangel på arbeidskraft.

Resultatet er stigende priser og inflasjon. Den er allerede over 5 prosent.

Vaksinetvang

I en slik situasjon velger Biden å innføre vaksinetvang for offentlig ansatte og folk i bedrifter med over 100 ansatte. Kravet rammer såkalte first responders – helsearbeidere, ambulansepersonell, brannvesen og politi. Det er disse som har vært frontlinjen i pandemien. Mange av dem har hatt korona. De har den beste immuniteten. Likevel skal de tvinges til å ta en vaksine som har gitt mange bivirkninger. Bare i New York er det 34.000 helsepersonell som nekter. De går heller fra jobben. I flere byer mister man 15 prosent av politistyrken i en allerede presset situasjon.

Southwest Airlines måtte gi seg da piloter og flygeledere meldte seg syke. Biden-regimet har innført en kommandopolitikk som amerikanerne ikke liker. Derfor runger studioene av unisone rop: Fuck Biden eller Let’s go Brandon.

Tomme hyller

Amerikanske butikker har mangel på varer og tomme hyller. Det sies at det blir en svart jul, den verste i manns minne. Bidens popularitet har allerede falt som en sten. Men han biter seg fast og nekter å endre kurs.

Det ligger 70 skip utenfor Los Angeles og venter på å losse. Bidens transportminister, Buttigieg, har vært på to måneders pappapermisjon, midt under en eskalerende logistikkrise. Det ser ikke ut til å affisere Biden-regimet. Pressetalskvinne Jan Psaki avviser alle spørsmål, men ikke alle medier klarer lenger å holde maska: Tomme hyller lar seg ikke skjule, og bortforklaringene går etter en stund ut på dato.

Men så langt har ikke Biden signalisert at han forstår at lyset i tunellen er et motgående tog.

Gift med Kina

Biden-regimet har gått til sengs med Kina, pappa Joe og Hunter er begge investert i selskapet BOHAI Invest. Personlig berikelse og begunstigelse av kinesiske selskaper: Kina fikk overtalt Biden da han var VP til å gi kinesiske selskap unntak fra loven om årlige regnskap for å være notert på Wall Street og mulighet for å låne på amerikanske finansmarkeder. Kina fikk dermed en fordel fremfor amerikanske selskaper.

Men nå har også Kina problemer på hjemmebane. Kina har overekspandert, og eiendomsmarkedet ser ut til å kollapse. Det er snakk om verdier på 60.000 milliarder dollar. Eiendomsgiganten Evergrande er bare én av mange som sliter.

Taiwan

Finansmarkedene har surfet på Bidens økonomipakker, men nå slår realøkonomien inn. Det er mangel på halvledere. Taiwan produserer 80 prosent. Hvis Kina skulle ta Taiwan, vil Kina kunne strupe leveransene til Vesten.

Under CNNs townhallmøte sist uke ble Biden spurt om han ville forsvare Taiwan. Han svarte ja, men rett etter kom en beriktigelse eller presisering fra Det hvite hus: USA har ikke endret Kina-politikk og har ingen offensiv innstilling overfor Kina.

Det er ikke lenger Biden som bestemmer. Men hvem er det da?

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.