Sveriges statsminister Stefan Löfven sammen med statsrådene Märta Stenevi og Per Bolund etter en presse­konferanse med presentasjon av den nye regjeringen i Riksdagen i Stockhom den 9. august 2021. Foto: Ali Lorestani / TT / NTB.

Regjeringen i Sverige har gitt Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) i oppdrag å utrede sikkerheten for moskeer og muslimske forsamlinger, samt i hvilken grad disse er utsatt for «islamofobi» og hatkriminalitet, melder Samhällsnytt.

I meddelelsen til etaten skriver likestillingsminister, Miljöpartiets Märta Stenevi, på regjeringens vegne blant annet at «Sverige skal være et land fritt for islamofobi, andre former for rasisme og hatforbrytelser».

Ambisjonene er i tråd med regjeringens politikk på området:

Regeringens arbete mot rasism utgår från den nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott. Enligt planen ska olika former av rasism, däribland islamofobi, uppmärksammas särskilt.

I likhet med den svenske regjeringen har også den norske benyttet ordet «islamofobi» i offisielle meddelelser de senere årene.

De to skandinaviske regjeringenes offisielle vokabular skiller seg dermed skarpt fra den franske.

En fransk etat for forebygging av radikalisering tok i mars offisielt avstand fra ordet «islamofobi» med den begrunnelse at begrepet er et våpen i hendene på islamister, og anbefalte uttrykket «rasisme mot muslimer» der det måtte være relevant.

Allerede i 2013 uttalte Frankrikes daværende innenriksminister Manuel Valls, som siden ble fransk statsminister, at ordet «islamofobi» er en trojansk hest som islamister benytter for å destabilisere republikken.

Vi må se hva som skjuler seg bak ordet, som ble myntet av iranske fundamentalister på 1970-tallet for å bringe skam på kvinner som ikke gikk med slør, sa Valls den gangen.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp Johan Westerholms bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.