Demonstrasjon mot rasisme i Göteborg. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

Den svenske regjeringen vil skjerpe kampen mot rasisme, og peker på flere grupper som skal beskyttes. Men den økende rasismen mot etnisk svenske er ikke nevnt.

Alle former for rasisme er et gjennomgangstema i svenske politisk debatt. Rasismen finnes overalt, skal man tro mediene, og den rammer så å si alle etniske grupper i landet.

Det vil si, det er én spesifikk gruppe ingen ser ut til å bry seg om i denne forbindelse – og det er de etniske svenskene.

Fria Tider skriver om den svenske regjeringens nye initiativ mot rasisme.

Regeringen har antagit fem program för att bekämpa rasism mot alla större etniska folkgrupper i Sverige utom svenskar, skriver Dagens Juridik.

Tiltaksprogrammet som nå er utarbeidet, inneholder en rekke punkter for hvem som skal beskyttes mot ulke typer rasisme:

Åtgärdsprogrammen innehåller konkreta åtgärder med syftet att motverka afrofobi, antisemitism, antiziganism, islamofobi respektive rasism mot samer.

Slik omtaler den ansvarlige ministeren det planlagte programmet:

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter förklarar upplägget med «allas lika värde».

– Vi får aldrig acceptera någon form av rasism. Det handlar om människovärde. Rasism separerar människor och bidrar till en farlig polarisering. Därför höjer vi ambitionsnivån för allas lika värde, säger hon i ett pressmeddelande.

Fria Tider påpeker at de etniske svenskene merkelig nok glimrer med sitt fravær i programmet, selv om nettopp rasisme mot svensker offisielt er identifisert som et økende problem av Brå (Bråttsförebyggande rådet, en organisasjon som utarbeider svenske kriminalstatistikker):

Mot svenskfientlighet och diskriminering av svenskar föreslås dock inga åtgärder, trots att problemen med svenskfientliga brott är högst reella enligt bland annat Brås mätningar.

Men denne rasismen mot svensker er sjelden noe som får oppmerksomhet, og blir bare unntaksvis fulgt opp av politi  og påtalemyndighet:

Åklagare väljer dock sällan att åtala förövare av brotten för hatbrott.

Heller ikke her i landet har rasisme mot etniske nordmenn vært noe stort tema for de mange politikere, etater og organisasjoner som arbeider innen rasisme-feltet.

 

Sommer er tid for å lese gode bøker:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Stadig like aktuell:
Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.