Ali Esbati, daværende samboer med Marte Michelet, ble intervjuet i Oslo tinghus i forbindelse med terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett i 2012. Foto: Erlend Aas / Scanpix

I ettermiddag holder Sverigedemokraterna oppstartmøte for sitt nettverk mot svenskfiendtlighet. – Et rasistisk utspill, sier Ali Esbati om nettverket. Partikollegaen går enda lenger og sier at «SD startar nätverk för rasister i Riksdagen».

Ali Esbati er politiker for det svenske Vänsterpartiet og ble først kjent i Norge som daværende samboer med Marte Michelet under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Deretter ble det mye blest om Esbati da karikaturtegner Thomas Knarvik tegnet Esbati som ape i 2016.

Thomas Knarvik 2016

Det er riksdagsmedlem Tobias Andersson (SD) som har tatt initiativet til et riksdagsnettverk mot svenskfiendtlighet. I en e-post sendt ut 28. oktober ble alle medlemmene av Riksdagen invitert til dagens oppstartmøte, som vil bli avholdt via videokonferanseprogrammet Zoom, skriver Fria Tider mandag.

Allt oftare framgår det med all tydlighet att olika brott, inte sällan med vålds-, och/eller sexualbrottsliga inslag, utförs helt eller delvis som en konsekvens av en underliggande svenskfientlighet hos förövaren. Offren väljs ut baserat på att de bedöms vara svenska och under övergreppen kan upprepad svenskfientlighet uttryckas, heter det i Anderssons invitasjon.

– Det kommer tyvärr bara vara sverigedemokrater som deltar. Jag hade hoppats på att företrädare för andra partier hade funnit intresse för att ansöka också, sier Tobias Andersson til Fria Tider.

Til tross for at Sverigedemokraterna anser at rasistisk motivert vold mot svensker er et omfattende problem i Sverige i dag, mener mange politikere i Sverige at utspillet kun er ment som en provokasjon. Lars Beckman fra partiet Moderaterna er av den oppfatningen.

 

Ali Esbati har ikke vært «särskilt pratsam eller intresserad» i å gi noen uttalelse til Fria Tider.

– Det har jag ingen lusta att prata om. Du får fråga dem som vill hålla på med den typen av rasistiska utspel, sier han til avisen.

Tobias Andersson tar seg imidlertid ikke nær av de negative kommentarene.

– Det här nätverket syftar till att motverka rasism mot svenskar, och hur det skulle kunna vara rasistiskt har jag väldigt svårt att se, sier han til avisen.

På spørsmål om hvorvidt nettverket burde gått bredere ut enn å avgrense seg til å fokusere på rasisme mot svensker, svarer SD-politikeren at han tvert imot tror at responsen er et signal om behovet for et nettverk spesifikt rettet mot rasisme mot svensker. Han sier videre at nettverket vil bli et viktig møtested for mennesker som har vært rammet av denne typen rasisme.

– Det handlar huvudsakligen om att föra upp problematiken på allvar. Ett riksdagsnätverk brukar verka genom seminarier och dylikt. Och där är förhoppningen att vi ska kunna göra detsamma, bjuda in företrädare som själva eller vars närstående drabbats av svenskfientlighet, för att tala om de erfarenheterna, sier Andersson.

Problematikken må opp i lyset, poengterer SD-politikeren til Fria Tider.

– Förhoppningen är att föra en mer öppen dialog om det, och på det sättet utmana den åsiktskorridor som finns och sätta ljus på problematiken, sier Tobias Andersson.

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.