Skjermdump: Sveriges Radio

En uke etter tiårsmarkeringen for 22/7-11 hetses folk på den politiske høyresiden, både i Norge og i Sverige. Hetsen er grov, den er usaklig, og den drives frem av venstresidens usaklige konspirasjonsteoretikere. En SD-politiker fra Karlstad fikk nok. Han politianmeldte Aftonbladets lederskribent Lina Stenberg for ærekrenkelser etter at hun sammenlignet SDs politikk med mannen bak Utøya-massakren.

Kjell Örnberg er leder for Sverigedemokraterna i Karlstad. Etter denne tweeten fra lederskribent Lina Stenberg i Aftonbladet fikk han nok:

Kjell Örnberg har nå politianmeldt Stenberg for ærekrenkelser.

«Jag är djupt kränkt över uttalandet» säger han samtidigt som Anders Broman, statsvetare vid Karlstads universitet menar att SD faktiskt har uttryckt sig på liknande sätt som Anders Behring Breivik. (SR)

Ufin journalistikk

Les sitatet over en gang til. Sveriges Radio Värmland tar her en ufin journalistisk finte når de siterer Örnberg. De legger til at statsviteren Anders Broman mener at Lina Stenberg faktisk har rett. Vi finner ikke noe sitat i denne retning av Broman noe annet sted på nettet, men kanskje har han sagt dette på radioen. Uansett er formålet for SR klart: For å sikre at ikke Örnberg og Sverigedemokraterna skal få lytternes sympati, må de trekke frem en «ekspert» som kan svekke sympatien for Örnberg, for derved også å styrke den hetsende lederskribenten med sin egen (også feministiske) agenda, nemlig å sikre at Sverigedemokraterna ikke får makt i Sverige.

For ordens skyld: Anders Broman er proprefekt og universitetslektor ved «Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap, Institutionen för samhälls- och kulturvetenskap og Statsvetenskap» på Karlstads universitet. Så vidt vi har kunnet finne ut, har han kun publisert én bok: «Att göra en demokrat? : demokratisk socialisation i den svenska gymnasieskolan«. Boken kom ut i 2009, og på avhandlingar.se beskrives den slik (vår oversettelse fra engelsk, red.anm.):

Denne studien fokuserer på i hvilken utstrekning undervisning om demokrati påvirker elevenes forståelse og meninger om demokrati. Dets utgangspunkt er spørsmålet, «i hvilken grad er skolen en agent for demokratisk sosialisering?»

Det er sannelig et relevant spørsmål, også for dem som måtte ha Anders Broman som foreleser på Karlstads universitet.

Sverige kan bli som Norge

I mange år har norske politikere snakket om «svenske tilstander». Lina Stenberg gjør det motsatte i sin lederartikkel «Utøya kan bli verklighet i Sverige i dag» den 22. juli. Her fokuserer hun på boken til Ali Esbati («Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle«), som var på Utøya den grusomme dagen da massakren fant sted:

Ali Esbati beskriver frustrationen han levt med. För även om Breiviks rasistiska motiv hela tiden har varit klara för allmänheten, har dådet i huvudsak förklarats som något annat. Som en ensam galnings verk. Helt frikopplad från samhällets ökande främlingsfientlighet.

Det går snabbt i Sverige

Och här kommer bokens titel in i bilden. För är det något Ali Esbati vill förmedla är det hur fel ute vi är när vi inte tar rasismen som samhällskraft på allvar. Hatets drivkrafter och högerpopulismens konspiratoriska motor. (Aftonbladet)

La gå med den lettvinne sammenligningen mellom Norge og Sverige. La også gå med de logiske forklaringsbristene på hvorfor fremmedfiendtligheten vokser, i begge land. Det er kun ett spørsmål jeg vil be leserne svare på:

Hvem er det som konspirerer her?

Onsdag fikk Document tilsendt en skjermdump som vitner om at hets og usaklighet så langt fra er forbeholdt Sverige. Den kom i kjølvannet av en sak som NTB tirsdag sendte ut til sine abonnenter, og som vi publiserte, uten noe til og fra:

Norske muslimer reagerer på at alle burgere stekes på samme grill

Stortingsrepresentant Tor Andre Johnsen fra Hedmark FrP fant saken interessant og delte den på sine Facebook-sider. At han valgte å dele saken fra ABC-Nyheters sider, og ikke fra oss, er kanskje et uttrykk for at han er klar over stigmatiseringen Document urettmessig har blitt til del.

Skjermdump fra Tor Andre Johnsens Facebook-side.

Hvem er så denne Roar Steinslien som trekker Breivik-kortet på en sak initiert av Halalguiden og distribuert av Norsk telegrambyrå?

Skjermdump: Gausdal Arbeiderparti

Vi har forsøkt å få tak i Tor Andre Johnsen for å få en kommentar, men hans egen kommentar på Facebook tåler å bli gjengitt:

Roar Steinslien har blitt vant med at du er en kverulant, men nå er du vanvittig useriøs og usaklig. Rødt kort til deg 👎👎👎

Johnsen får massiv støtte i kommentarfeltet:

Mulig AP velgere synes dette er helt innaforuttalelse, men da blir jeg personlig meget skremt. Har stemt AP jeg, men det begynner å bli lenge siden, og når jeg ser sånne uttalelser forstår jeg hvorfor. Denne personen uttaler seg sikkert ikke på vegne av AP, men alikevel. Dette var grovt!! (Facebook)

Flere ymter frempå om at Steinslien umulig kan ha lest Breiviks såkalte manifest. Det har nok heller ikke Lina Stenberg, Anders Broman eller redaksjonen i NRK Nyheter, som sist torsdag agerte mikrofonstativ for AUF.

Onsdag morgen kom NRK med et nytt, tilsynelatende seriøst spark mot oss «konspirasjonsteoretikere» på den politiske «høyresiden». I artikkelen «Leon (23) ble radikalisert på gutterommet» fremstilles det som om den nåværende 2. nestleder i Unge Høyre, Leon Solve Mossing Knudsen, hadde blitt radikalisert til det høyreekstreme ved å sitte på gutterommet og lese på nettsteder som Document og Resett. Den opprinnelige artikkelen hadde denne formuleringen:

Han forteller at han deretter begynte å oppsøke alternative nettsteder tilsvarende Document og Resett i Norge for å utfordre det verdenssynet han selv hadde. (NRK)

Lenger ned i samme bestillingsverk finner vi for eksempel denne setningen:

– Det kan starte med kritikk av Israel, for eksempel. Det kan gå hele veien til fornektelse av holocaust, sier Knudsen, som ler oppgitt når han tenker tilbake på tankene og holdningene i forumene. (NRK)

Etter at både vi og Resett klaget på den grove sammenligningen, der det kunne se ut som om det bare var et bittelite tankesprang fra å lese frie, alternative medier til å fornekte Holocaust, fjernet NRK sju timer senere referansen til Document og Resett. Selvsagt var målet da oppnådd, og oppdateringen på halen av artikkelen fikk begrenset innvirkning på leserne som da hadde kjøpt hele narrativet om «de onde på høyresiden». Et eksempel på det er kommentaren fra den allestedsnærværende Twitter-klovn og MDG-er Eivind Trædal på NRKs Facebook-side:

Skjermdump: NRK Facebook

Vi kan leve godt med Trædals usakligheter og hets. Men når denne hetsen,  og disse konspirasjonsteoriene om høyresiden som Breiviks allierte, får flomme fritt, ødelegges debattklimaet, og et nytt hat vil vokse frem.

Derfor er det på tide at flere enn Aftenpostens Terese Sollien (Oppgjør med en vanskjøttet gutt som ville ha hest og sverd – betalingsmur) tar av seg konspirasjonsbrillene og setter seg inn i hva Breiviks manifest handler om.

Artikkelen til Norges nest mest utskjelte og hånede mann, Peder Jensen, publisert her på Document onsdag kveld, er et godt sted å begynne:

Hvilke deler av Breiviks tankegods skal man ta avstand fra?

 

Sorgen skaper også sinne. Men kan sorgen døyves med å bruke sinne og sverte legitime og fredelige politiske motstandere? Her fra blomsterseremonien under minnemarkeringen på Utøya 10 år etter terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Kjøp Peder Jensens bok her!

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂