Demonstranter deltar i en protest mot «islamofobi» i Paris den 10. november 2019. Foto: Thibault Camus / AP / NTB.

Hovedsekretariatet i Den franske regjeringens komité for forebygging av kriminalitet og radikalisering (SG-CIPDR) har i uken som gikk tatt avstand fra bruken av ordet «islamofobi».

Etter komiteens oppfatning ble ordet innført av islamister for å stanse kritikk av radikal islam, melder Le Figaro.

Det var i en rekke offisielle poster på Twitter sist mandag at SG-CIPDR, som ble opprettet i 2006, drøftet begrepet «islamofobi», og blant annet fastslo at ordet sammenblander og skaper forveksling mellom stigmatisering av muslimer og kritikk av islam.

Islamofobibegrepet er således et våpen i hendene på islamister som bekjemper republikken, heter det fra komiteen, som anbefaler at individuell diskriminering mer passende bør omtales som «antimuslimsk rasisme». Den franske staten avviser å benytte ordet «islamofobi» offisielt.

Den offisielle avvisningen kommer etter at en rekke franske intellektuelle har kritisert begrepet i flere år. Før han ble statsminister i Frankrike, hadde forøvrig Manuel Valls kalt ordet «islamofobi» for islamistenes trojanske hest.

Norges regjering har benyttet ordet en rekke ganger. Storbritannias regjering har sin egen «islamofobirådgiver», utnevnt av den avtroppende Theresa May-regjeringen (dagen før innsettelsen av Boris Johnson).

 

Kjøp Johan Westerholms bok her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.