Foto: Google Maps.

To professorer ved Institut d’Études Politiques de Grenoble (IEP), også kjent som Sciences Po Grenoble, ble sist torsdag hengt ut som fascister og «islamofobe» med store bokstaver på plakater som var blitt hengt opp ved hovedinngangen til den franske elitehøyskolen.

De to professorene frykter nå for sin egen og familienes sikkerhet, og påtalemyndigheten i Grenoble har lørdag kunngjort at den innleder etterforskning i saken, skriver Le Figaro.

Anklagepunktene gjelder offentlig uthengning og misbruk av offentlig eiendom. Plakatene ble fjernet samme ettermiddag, men bilder av dem fortsatte å sirkulere i sosiale medier, opplyser den franske avisen.

«Fascister i våre aulaer» og «Islamofobi dreper» lød to av slagordene på bekostning av høyskolelærerne, identifisert som Vincent T. and Klaus K., ledsaget av krav om at de må sparkes fra sine stillinger og en karikaturtegning som forestilte den ene av de to.

Studentkampanjer mot professorene hadde allerede pågått en tid da aksjonen mot dem fant sted torsdag.

Den ene av dem, Klaus K., anklages for å ha drøftet legitimiteten til begrepet «islamofobi». Professoren har blant annet problematisert at ordet ble benyttet av ayatollah Khomeini, som ble diktator for det nye islamistiske regimet i Iran etter revolusjonen der i 1979. Det finnes imidlertid ikke tegn til at han skal ha ytret seg diskriminerende. K. sier han er skuffet over at kollegene ikke forsvarer ham.

Den andre, Vincent T., har i flere år forelest i et kurs om islam og muslimer i Frankrike. En tidligere student ved Sciences Po Grenoble forteller til Le Figaro at studenter som er misfornøyd med det Vincent T. sier, gjentatte ganger har prøvd å bringe ham ut på glattisen – uten noen gang å lykkes. Professoren sies å ha en «fri tone», men har aldri fått offisielle klager fra sine egne studenter, heller ikke fra muslimske studenter som har oppsøkt ham for å få svar på spørsmål. Studiner som har møtt opp med slør, har ikke fått negative tilbakemeldinger, men snarere møtt en disponibel og dialogvillig lærer.

Men studentaktivistene har fått høre av andre professorer at kollegaen deres skal være rasist, og i møter i studentunionen ved høyskolen tatt til orde for at han må avskjediges fra stillingen på grunn av «islamofobi». Den 22. februar kunngjorde studentunionen dette kravet på Facebook, og oppfordret samtidig enhver som måtte sitte på relevante vitnesbyrd, om å la høre fra seg.

Studentunionen har satt mitt og familiens liv i fare, sier Vincent T. Noen studenter skal ha prøvd å finne ut hvor han bor. Den tidligere studenten som Le Figaro har snakket med, sier da også at han umiddelbart fikk assosiasjoner til drapet på Samuel Paty, den franske læreren som ble halshugget av en tsjetsjensk terrorist fordi han hadde vist frem Charlie Hebdos Muhammed-karikaturer mens han underviste om ytringsfrihet.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.