Dagens Næringsliv har kommet på innsiden av WhatsApp-gruppen «Politikk» og kan derfra plukke meldinger og spinne dem til tabloidhistorier som selger. Avsenderne er jo kjente mennesker, som Øystein Stray Spetalen. Han er rik og er på høyresiden. Dermed stiller han med store handikap i en strid med TV2s Fredrik Græsvik. Gjett hvilken side pressen er på?

I august slet TV2 med å få Fredrik Græsvik ut av Kabul, og da var det noen som lurte på om han ikke like godt kunne bli der. Spetalen lurte på hvordan alkoholinntaket til Græsvik ville slå ut, kanskje de skulle sende noen bilder?

Det var åpenbart på spøk, men ikke når Dagens Næringslivs Lars Backe Madsen, Jakob Schultz og Marie Melgård fikk tak i historien. Da resulterte det i:

Kulturminister Abid Raja reagerer på at det i Whatsapp-gruppen «Politikk» ble fleipet med hvordan Taliban kunne ta livet av TV 2-reporter.

Saken ligger bak mur, og vi har bare NTBs versjon å forholde oss til:

Det var i midten av august det ble lagt ut en artikkel i Whatsapp-gruppen, der flere av landets rikeste personer er medlemmer, om at TV 2 jobbet med å få Græsvik ut av Kabul og tilbake til Norge etter Talibans inntog, skriver Dagens Næringsliv.

«Er det lov å håpe at han blir?» skrev finansmann Dag Arne Wivelstad, som la ut artikkelen.

«Kan man sponse Taliban?» svarte den kjente investoren Øystein Stray Spetalen.

Forventet en beklagelse

«Blir man steinet eller hengt av Taliban dersom man blir tatt i å drikke alkohol?» skrev Spetalen videre. Deretter la han ut et manipulert bilde der Fredrik Græsvik nyter alkohol.

«Kan jeg sende dette bildet ned til Taliban?» skrev Øystein Stray Spetalen.

Da Græsvik fikk høre om spøken, var hans reaksjon:

Fredrik Græsvik sa til TV 2 at han forventet en beklagelse.

Det har han nå fått, sier kulturminister Abid Raja (V) til TV 2, som først skrev om beklagelsen.

Her er det mange som vil sko seg: Raja er i valginnspurt. Da gjør det seg å fremstå som den reddende engel. Raja får vist seg frem.

Raja sier Norge er et lite land, og at han kjenner begge to – og at han tok initiativ til samtaler mellom de to partene.

– Jeg aksepterer beklagelsen. Jeg synes fortsatt ikke at det var morsomt, men aksepterer beklagelsen, sier Græsvik til TV-kanalen.

Græsvik aksepterer, men er ikke fornøyd. Han legger inn noen premisser som ikke er innlysende:

Før beklagelsen kom, sa Græsvik at han mente hendelsen var barnslig og at Spetalen sikkert ville hevde at han bare er morsom.

– Men her gjør han det klart at han ønsker meg død. Slik retorikk er farlig og forkastelig. At slikt kommer fra en person med mye makt, kan føre til reelle trusler.

Cancel-kulturen har inntatt mediene

Dette var en samtale i en lukket gruppe. En spøk i et slikt forum, blant frivillige likemenn, er noe helt annet enn en spøk fremført offentlig. Vi har et interessant presseetisk spørsmål: Offentligheten har ingen mulighet til å vite om DN har sitert korrekt og i rett kontekst. WhatsApp-meldinger har sin eget form som ikke umiddelbart kan oversettes til normalspråk. Denne lingoen preges av gruppens medlemmer og er internsjargong. Det er ikke sikkert DN ønsker å gjengi den slik den er ment, men heller vrenge den mot avsenderne.

Politisk redaktør Frithjof Jacobsen har markert seg som venstreorientert og flytter avisen i den retning. DN har lenge vært på vei mot venstre, men det er blitt tydeligere under hans ledelse. Å henge ut Spetalen & co. er noe man vanligvis forbinder med VG – Jacobsens gamle arbeidsplass – eller Dagbladet.

Men DN har gått i tabloid retning.

Hvem har makt?

Græsvik sier Spetalen ønsker ham død. Det er en påstand ut fra en tolkning. Mediene gjør ikke leserne oppmerksom på alle koblinger som gjør en slik påstand mulig. De liker heller ikke Spetalen, som ved flere anledninger har kritisert mediene og endog tatt opp kampen mot dem. Mediene liker ikke «frittgående høns», de vil ha dem i bur, hvor hakkeordenen gjelder.

Historikk og kontekst mangler alltid når mediene har kjendishistorier om «omstridte personer». Slik kan man fritt velge å vinkle historien med maksimal effekt.

Spetalen sitter ikke i medienes kritthus. Det vet alle i mediene. Græsvik er en av dem, selv om det også er en del å si om ham. Græsvik er fremfor alt hissig. Hans dekning av Trumps USA har vært rabiat. Men ikke når du er del av det norske presssekorps.

Græsvik sier Spetalen har makt. Har han det? Han har mye penger, men i Norge er ikke dét ensbetydende med makt, særlig ikke hvis du tilhører høyrefløyen. Det er hjernedødt å måtte si det, men penger og «høyresiden» betyr i Norge at du er «merket».  Da skal du særbehandles. Da har du ikke samme rett til å spøke i en intern-chat.

Woke og cancel culture ruler.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂