TV 2-reporter Fredrik Græsvik beklager nå sin oppførsel overfor Eirik Furuseth: – Jeg beklager overfor Furuseth, hans arbeidsgiver og min egen arbeidsgiver TV 2.

Etter å ha vært taus i nesten et døgn etter at Nettavisen avslørte Græsviks trakassering av Furuseth, snakker jornalisten torsdag ettermiddag til sitt eget medium, TV 2. Han legger seg paddeflat:

– Jeg beklager overfor Furuseth, hans arbeidsgiver og min egen arbeidsgiver TV 2. Jeg skulle selvfølgelig ikke ha sendt denne henvendelsen, og forstår at dette kan svekker tilliten til meg som journalist, sier han til TV 2.

Saken startet lørdag, da Furuseth på sin egen facebookside uttrykte kritikk av TV 2s redaksjonelle håndtering av Bhattis relasjon til den terrorsiktede Matapour – noe VG var først med å melde om.

Pekte på TV 2s nyhetsredaktør

Furuset mente at TV 2 nølte vel lenge med å melde om dette: «VG melder at drapsmannen ble stoppet sammen med konebankeren og islamisten Arfan Bhatti. Pussig nok melder ikke TV 2 dette», skrev finansmannen Eirik Furuseth i Facebook-feeden sin lørdag kveld.

Han antydet også at årsaken til sendrektigheten var at nyhetsredaktør Karianne Solbrække hadde et forhold til Arfan Bhatti.

Kort etter kontaktet Græsvik Furuseths arbeidsgiver med spørsmål om hva man syntes om å ha en homofob rasist som ansatt. Han truet også med å ta kontakt med håndballklubben hvor Furuseths barn er aktive.

Furuseth ble selv kontaktet av Græsvik 45 minutter etter at han hadde publisert innlegget.

– Det er ekstremt alvorlig at en så kjent og erfaren journalist angriper meg på denne måten via jobben min, og klubben til barna mine. Man lurer jo på hvor mange ganger tidligere han og TV 2 har gjort dette. De maler folk som homofober og rasister. Det er grenseløst over streken, uttalte Furuseth til Nettavisen.

TV 2: – Har skapt sterke reaksjoner

«Meldinger sendt fra TV 2-profilen Fredrik Græsvik til finansmannen Eirik Fursuseth har skapt sterke reaksjoner.» skriver TV 2, og tar neppe munnen for full.

Eirik Furuseth bekrefter overfor TV 2 at han har fått en beklagelse fra Græsvik på e-post, men påpeker at han fortsatt synes det er uklart hvorfor Græsvik kontaktet ham i utgangspunktet.

– Alle kan gjøre feil, jeg håper bare han ikke gjør det igjen. Og så håper jeg at han ikke har gjort det før.

TV 2 lot i går kveld sin utenrikssjef, Aslaug C. Henriksen, beklage på vegne av TV 2:

– Vi beklager at henvendelsen ble sendt fra journalisten overhodet. Det var ikke dekning for slike påstander, og er dermed brudd på våre egne rutiner. Vi er svært bevisst på makten mediene har, og forstår godt at TV 2s henvendelser var veldig belastende. Når det gjøres feil, skal selvfølgelig også mediene være raske til å beklage det. Derfor har vi også beklaget og understreket at det ikke var dekning for påstandene, overfor dem som mottok henvendelsen.

Furuseth presiserer

På sin Facebook utdyper og presiserer Furuseth sin kritikk. Han finner det «påfallende at samtlige medier omtaler det som om jeg kritiserte bindingene mellom Bhatti og Matapour.»

Det gjorde jeg ikke. Jeg kritiserte bindingene mellom TV2 sin nyhetsredaktør og Arfan Bhatti.

Men alle beskytter Karianne Solbrække, og bekrefter dermed ufrivillig poenget i min opprinnelige mediekritikk.

TV 2 unngår, i likhet med samtlige hovedstrømsmedier, å nevne det som trigget Græsvik: Påpekningen av nyhetsredaktør Solbrækkes forhold til en kjent islamist:

Meldingen dreide seg om masseskytingen i Oslo natt til lørdag, og Furuseth stilte spørsmålstegn ved TV 2s dekning, eller mangel på dekning, av koblingen mellom Zaniar Matapour, som er siktet etter skytingen, og den kjente, norske islamisten, Arfan Bhatti.

TV 2 opplyser at «saken nå håndteres internt».

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.