Pressens faglige utvalg (PFU) felte onsdag den profilerte TV2-reporteren Fredrik Græsvik og TV2 for flere brudd på Vær-varsom-plakaten. Klagen var innsendt av finansmannen Eirik Furuseth, som opplevde seg trakassert av at Græsvik blant annet tok kontakt med hans arbeidsgiver, og antydet at Furuseth var en «homofob rasist».

Skjermdump: PFU

I kjølvannet av masseskytingen i Oslo 25. juni publiserte Furuseth et innlegg på Facebook hvor han kritiserte TV 2s dekning av angrepet.

TV 2-journalist Fredrik Græsvik sendte deretter flere meldinger til Furuseth hvor han blant annet beskyldte Furuseth for det han oppfattet som rasisme og homohets. Deretter sendte journalisten en epost til Furuseths arbeidsgiver med forespørsel om intervju om Furuseths angivelige meninger.

Furuseth mener at han har blitt utsatt for maktmisbruk og trakassering fra en mektig medieaktør. Både TV 2 og Græsvik beklaget hendelsen i etterkant. (NTB)

Ifølge PFU har TV 2 brutt god presseskikk følgende punkter i Vær Varsom-plakaten (VVP):

  • 2.2 om å verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet.
  • 3.3 om å klargjøre premisser i kontakt med kilder.
  • 3.9 om å opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet.

Græsvik skrev i meldingene til Furuseth at han vurderte å lage sak, og kontaktet både arbeidsgiveren og idrettslaget der Furuseth var trener, ifølge Journalisten.

– Vi snakker mye om trolling og hva slags problem det er for samfunnet. Da er det ganske grovt når journalister melder seg på, sa NRKs nyhetsredaktør Stein Bjøntegård om meldingene.

– Jeg synes dette er en ganske stygg sak, sa representant for allmennheten Ingrid Rosendorf Joys.

«Slik PFU ser det, var opptredenen overfor klager egnet til å svekke mediehusets omdømme og troverdighet.», skriver PFU i sin uttalelse.

Hendelsen fikk stor oppmerksomhet, og Document omtalte saken flere ganger. Mange lot seg imponere av Eirik Furuseth, som nektet å knele for en profilert medieprofil.

Furuseth legger ut skjermdumper av dialogen. Han avslører Græsviks pøbelaktige opptreden klokkerent. For denne gangen har Græsvik angrepet feil person, en som nekter å knele.

Furuseth fikk også uforbeholden støtte av sin arbeidsgiver Finansco, og massiv støtte i sosiale medier. Andre medier fulgte opp, og forsto at folket støttet Furuseth i denne saken.

Eirik Furuseth er naturlig nok fornøyd med PFUs avgjørelse, og skriver på Facebook:

«Græsvik og TV2 felt i PFU.

Det er jeg veldig glad for, for denne saken var ekstremt grov.

Dette markerer nå avslutning på saken for min del, og at jeg håper saken om ikke annet fører til at terskelen for å misbruke mediemakt til å true folk med negative oppslag, og enda verre – forsøke å få dem sparket fra jobben sin og sosialt utstøtt – etter dette blir noe høyere, og at dette også gjelder Fredrik Græsvik.»

Les også:

Græsvik-saken: Mediene tier om forhistorien

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.