Eirik Furuseth. Foto: Privat

Eirik Furuseth mener seg utsatt for trakassering og grovt maktmisbruk, og varsler at han vil klage TV 2 og Græsvik inn for Pressens Faglige Utvalg.

Furuseth kaller beklagelsen han har fått fra TV 2 og Græsvik en ikke-beklagelse.

– Jeg kommer nok til å ta saken til PFU, sier han til VG.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er pressens klageorgan og behandler saker om presseetikk.

Den profilerte TV 2-reporteren Fredrik Græsvik kontaktet familiemannen Eirik Furuseth og hans arbeidsgiver, og fremsatte påstander om at Furuseth var islamofob og homohater. Han forsøkte også å kontakte hans barns idrettslag, men hadde feil epost-adresse.

Græsvik henvendte seg kort tid etter at Furuseth hadde ytret seg kritisk om TV 2s dekning av angrepene i Oslo natt til lørdag, «og kritisk om navngitte personer i TV 2s ledelse», som VG formulerer det.

Både Græsvik og TV 2 har beklaget overfor Furuseth, som imidlertid reagerer på at kringkasteren og omtaler hendelsen som «et rutinebrudd».

– Ikke en reell beklagelse

– Jeg opplever det ikke som en reell beklagelse. Jeg har blitt utsatt for grovt maktmisbruk og trakassering fra en mektig medieaktør, og så snakker de om at de beklager «henvendelsen». Det synes jeg er provoserende.

– Jeg synes de skulle lagt seg paddeflate på en ordentlig måte, og ikke kommet med slike ikke-beklagelser, etter deres ansatts utrolig klønete og ubehagelige forsøk på et karakterdrap.

Furuseth reagerer også på at Græsvik skriver i sin beklagelse til ham at han «ikke skulle gjort dette på en slik måte».

– Hvilke måte mener han at han skulle drevet med trakassering på da? Dette var ikke en intervjuhenvendelse, det var trakassering, og det bør han og TV 2 begynne å behandle det som, sier Furuseth.

Bør folk som kritiserer TV 2 frykte represalier?

VG spør TV 2s utenrikssjef Aslaug Cecilie Henriksen om hun mener «rutinebrudd» er dekkende for epostene TV 2s journalist sendte til Furuseths arbeidsgiver og idrettsklubben til hans barn. Hun svarer:

– Dette skulle aldri ha skjedd og det beklager vi. TV 2 skal ikke henvende seg med påstander som ikke kan dokumenteres til noen på denne måten.

Henriksen understreker overfor VG at kanalen beklager «på det sterkeste, og anerkjenner at det må ha vært belastende å motta slike påstander.»

– Er dere enige i at dette er maktmisbruk?

– Vi er svært bevisst på makten media har, ikke minst ovenfor privatpersoner. Og vi forstår godt at TV 2s henvendelser var veldig belastende i denne saken.

– Bør folk som kritiserer TV 2 frykte represalier fra kanalens journalister?

– Overhodet ikke.

– Kan ta knekken på folk

– Min første tanke var at dette kan ta knekken på folk, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) til Nettavisen.

Steffensen reagerer på Græsviks fremgangsmåte.

– Slik jeg oppfatter det prøver han å skremme ham til taushet ved å kontakte arbeidsgiver og idrettslaget han er del av. Det er rett og slett hårreisende. Det første jeg tenkte var at dette er stygt og at TV 2 ikke har gjort nok. Et minimum burde være at de beklaget direkte til Furuseth personlig. Så håper jeg TV 2 undersøker om det er andre lignende tilfeller fra samme eller andre journalister hos dem, sier Frp-politikeren.

Steffensen reagerer også på at Græsvik har avslått å kommentere saken selv.

– Jeg syns også det er litt slapt av han å ikke svare for seg selv. Jeg syns også at dere (Nettavisen, journ.anm.) burde vært hardere, og krevd svar fra ham personlig. Media hadde aldri tillatt at en politiker eller annen leder ikke ønsket å kommentere en så alvorlig sak. Græsvik er en maktperson og har vært en stor profil i lang tid, sier Steffensen.

Steffensen sier han aldri har opplevd lignende og kan ikke huske å ha hørt om andre journalister som har opptrådt på samme måte.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.