Ap-leder Støre og AUF-leder Hoem fortalte en historie om et høyreekstremt angrep på AUF-eren Mathias Solli. Statsministeren kastet seg på bølgen. Spørsmålet er bare om historien holder vann.

Mandag ble en 64-åring siktet for hensynsløs atferd og kroppskrenkelse mot Solli. Han er ikke siktet for hatefulle ytringer.

Rettsdokumenter Document har lest, tyder på at mannen er en av Kirkens Bymisjons klienter, med en historie av skremmende og voldelig oppførsel.

***

De første meldingene var foruroligende: En mann slo ned en 20-årig AUF-er i Trondheim etter partilederdebatten på Studentersamfundet torsdag og ropte «Breivik hadde rett. Dere skal alle dø!»

Mange var klare til å hoppe rett til konkusjonen: Et høyreekstremt angrep på AUF! Og det er klart at utsagnet om at «Breivik hadde rett» og at «dere skal alle dø», er kraftig kost, og mer enn antyder et politisk motiv.

Politiet bidro ikke til å dempe gemyttene:

– Det framstår som politisk motivert, så det er naturlig at det blir etterforsket med det bakteppet, sa Kjell Steinar Wibe ved Sentrum politistasjon i Trondheim til Dagbladet fredag.

Støre mente hendelsen var sjokkerende, men ikke overraskende, sa han til NTB:

– Gang på gang blir AUF-ere utsatt for hets og hat – i kommentarfelt, på meldinger og med tilrop. Det som skjedde i går, er nok et eksempel på at ord og holdning kan føre til handling. Ekstra alvorlig er det når hatet knyttes til terroristen fra 22. juli, og det hviler et tungt ansvar på hele storsamfunnet for å slå ring rundt ungdommene som utsettes for dette.

Hva Støre i denne sammenheng mente med at «ord og holdning kan føre til handling», forblir uklart.

Også statsministeren kastet seg på bølgen. Solberg mente det var «forferdelig» at folk ble «utsatt for vold, hets og sjikane på grunn av sitt politiske ståsted».

– Det er forferdelig å høre at et AUF-medlem ble slått ned i etterkant av TV-sendingen i går kveld. Jeg så selv at AUF hadde møtt opp for å heie fram Jonas, og ungdomsorganisasjonen bidro med god stemning i etterkant av sendingen. Det er uakseptabelt at folk blir utsatt for vold, hets og sjikane på grunn av sitt politiske ståsted, sier statsministeren i en uttalelse sendt til NTB.

AUF-leder Astrid Hoem var «forbanna og lei seg», og – lo and behold! – hun etterlyste at samfunnet tok et oppgjør med slike holdninger:

– Og det må skje hver eneste dag. Vi må stoppe denne radikaliseringen. Unge som engasjerer seg skal føle seg trygge. Ingen skal oppleve det AUF-erne i Trøndelag ble utsatt for i går. Alle skal kunne drive valgkamp trygt. Vi forventer at den tryggheten blir ivaretatt.

Men så var det det med å la tvilen komme tiltalte til gode, da. Det med å summe seg, trekke pusten og tenke seg om før man uttaler seg bastant.

Etter en usedvanlig rask etterforskning på kun tre dager (inkludert helg!), var dette mandag kveld påtaleansvarlig Johanne Nakrem i Trøndelag politidistrikt sin konklusjon overfor Adressa:

– Han er nok ikke en høyreekstrem, men vi ser allikevel svært alvorlig på saken.

Og akkurat der ble historien om et høyreekstremt angrep på AUF og Arbeiderpartiet punktert som en ballong.

Hvem er så denne mannen i 60-årene? Han blir beskrevet som en kjenning av politiet. Han har nektet å forklare seg, og dermed kjenner ikke politiet hans eventuelle motiv for volden mot Solli.

Politiet kan ikke helt utelukke et høyreekstremt motiv, sier Nakrem.

– Vi kan selvsagt ikke utelukke det når han ikke vil forklare seg, men han har ingen andre saker på seg som kan indikere det, og er ikke tidligere domfelt.

64-åringen er altså siktet for hensynsløs atferd og kroppskrenkelse mot Solli. Årsaken til at han ikke er siktet for hatefulle ytringer, er at politiet vurderer at denne lovbestemmelsen ikke omfatter politisk motivert vold, melder NTB.

Flere forhold antyder at dette ikke nødvendigvis er politisk motivert vold. 64-åringen er tiltalt for flere voldsepisoder og ordensforstyrrelser.

I juni ble han ilagt besøksforbud etter å ha slått en ansatt i Kirkens Bymisjon i Trondheim i ansiktet med knyttneven. Hendelsen fant sted 27. april utenfor Vår Frue kirke, hvor rusmisbrukere og andre som har det vanskelig får tilbud om mat og samtaler.

Mannen godtok ikke besøksforbudet han ble ilagt 18. mai, og saken endte derfor i retten. I sin kjennelse av 9. juni skriver Trøndelag tingrett:

Påtalemyndigheten grunnga besøksforbudet med at siktede i lengre tid har opptrådt skremmende og hensynsløst mot ansatte og brukere ved Kirkens Bymisjon ved Vår Frue kirke i Trondheim.

Trøndelag tingrett sa seg enig i at det forelå «reell og tilstrekkelig nærliggende risiko for at siktede vil begå en straffbar handling eller i det minste fredskrenkelse mot fornærmede hvis besøksforbudet ikke opprettholdes.» Kjennelsen viser til vitneavhør «hvor ansatt ved Kirkens Bymisjon har beskrevet flere hendelser i den senere tid hvor siktede har opptrådt truende mot ansatte og brukere, samt også anmeldelse (dok 02,01) hvor siktede ble anmeldt for å ha slått ansatt i Kirkens Bymisjon i ansiktet med knyttet hånd.»

Retten mente «siktedes handlinger utgjør et gjentakende mønster med risiko for gjentakelse».

Besøksforbudet utløpet 15. september, men Bymisjonen vil ikke be om at det blir forlenget.

– Vedkomande er velkomen tilbake, sier seksjonsleder Stein Bratseth i Kirkens Bymisjon til NRK.

Fredag kveld fikk politiet melding om at mannen hadde oppsøkt området utenfor kirken, tross besøksforbudet. Da han skulle arresteres, slo han etter en politibetjent, opplyser politistasjonssjef Arve Nordtvedt til kanalen.

64-åringen ble da koblet til det som hadde skjedd ved Studentersamfundet torsdag, men ønsket ikke å forklare seg. Han var ruset, og måtte overnatte i arresten.

Straffesakene mannen tidligere har pådratt seg, er ennå ikke berammet, men politiet håper å få stilt ham for retten for angrepet mot Mathias Solli allerede i slutten av september.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.