En svensk statsborger i 40-årene er siktet for å ha vandalisert den jødiske gravlunden i Trondheim og for å ha tagget på Nidarosdomen. Politiet sier de ikke tror vandaliseringen var politisk motivert. Det kan bety sinnsforvirring, men forklarer ikke hvorfor henholdsvis et jødisk og et kristent mål ble valgt.

Også begrepet «svensk statsborger» er i våre dager kryptisk. Det er ikke sikkert det betyr at han er svensk. Dette er opplysninger som ville kastet lys over vandaliseringen. Men det er tvilsomt om politiet vil bidra. Jonas Gahr Støre sier Norge ikke skal importere Midtøstens motsetninger hit. Det er lett å fastslå at det har skjedd for lenge siden.

Mannen er svensk statsborger og ble innbrakt etter at 10–15 gravstøtter ble funnet veltet på den jødiske gravlunden i byen, melder Adresseavisen.

Han er også siktet for å ha tagget på Nidarosdomen og nærliggende bygg mandag i forrige uke, samt hærverk på biler. Ifølge faglederen for restaureringsarbeidene ved domkirken kan det bli utfordrende å fjerne all malingen.

Onsdag framstilles den siktede mannen for varetektsfengsling.

– Vi mener det er fare for at han vil begå nye ordensforstyrrelser og skadeverk, sier politiadvokat Anne Haave i Trøndelag politidistrikt til avisen.

Sophie og søsteren Andrea Bodd Jensen oppdaget hærverket på gravlunden mandag morgen, skriver Dagen. Flere davidsstjerner hadde blitt knust.

«De som ble drept under holocaust, eller de som overlevde, får fortsatt ikke være i fred, selv i døden», skriver hun i en post på Facebook der hun uttrykker bekymring over det hun ser på som en voksende antisemittisme i Norge.

«Vi er drittlei av nordmenn som sier jødehat ikke er et problem. Vi er drittlei av folk som tror de har rett til å definere oss og sortere oss inn i gode eller dårlige jøder, ut fra deres egen politiske agenda», skriver Bodd Jensen.

Statsministeren reagerer

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at også han reagerte sterkt på raseringen av den jødiske gravlunden.

– Det gjør meg opprørt. Jeg tar sterk avstand fra disse handlingene, som er helt uakseptable i Norge, sier statsministeren til VG.

Han er tydelig på at det skal være trygt å være jøde i Norge.

– Jeg forstår at slike handlinger er skremmende for norske jøder. Jeg understreker at vi ikke skal hente konflikten fra Midtøsten hjem hit til Norge og gjøre den til en konflikt mellom mennesker her i landet, sier han.

Selv om det nå er ryddet opp ved gravlunden, gjenstår det fortsatt å reparere de knuste davidsstjernene.

Politiet understreker at de ikke tror at skadeverket ved den jødiske kirkegården var politisk motivert. (NTB)

Nidarosdomen tagget med 666

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.