Damir Al-Ali og broren kidnappet, torturerte og voldtok to jenter med noen ukers mellomrom i 2017. Al-Ali fikk senere en erstatning på 840 000 svenske kroner på grunn av feil bedømt alder. Men voldtektsofferet har kun mottatt 3000 kroner.

Damir Ali Ali søkte imidlertid om oppreisningserstatning da han hevdet å ha vært under 18 år da han begikk ugjerningene.

Han vant frem med saken i Høyesterett som mente at straffen var «for hard for hans alder». På dette grunnlaget har den svenske staten besluttet å betale Damir Ali Ali 840 000 kroner i oppreisning.

Les også: Kidnappet, torturerte og voldtok kvinner i Malmö – får 840 000 kroner i erstatning

Erstatningen skapte reaksjoner blant mange, også kjente politikere uttalte seg kritisk. Ulf Kristersson er leder av Moderaterna, og mente at erstatningen var et hån mot voldtektsofrene. Hans partikollega Hanif Bali skrev på Twitter at justitiekansler Mari Heidenborg, som sto bak vedtaket om erstatning, burde få sparken fra sin stilling.

Gå inte på myten och skyll JK:s beslut på lagen, det är fullt lagenligt att ge noll kronor i ersättning. JK gjorde en bedömning, bedömningen visade tydligt att hon är omdömeslös. Vi kan inte ha en JK som är totalt omdömeslös. Hon bör befrias från sin ämbete.

Les også: Vil at jurist som ga voldtektsmann 840 000 kr i erstatning får sparken

Expressen har snakket med et av ofrene, som forteller om den brutale volden hun ble utsatt for. Her brukes en litt annen variant av navnet på overgriperen. Hun ble angrepet i sitt eget hjem, mens hun lå og hvilte midt på dagen. Petra (42) vil ikke oppgi etternavn.

– Plötsligt hade jag båda männen inne i sovrummet. Jag väcktes av att en av dem skrek att jag skulle ligga ner medan den andre särade på mina ben.

Ved hjelp av trusler og vold ble hun tvunget til å gjennomføre flere samleier og andre seksuelle tjenester. Hun ble slått og sparket i hodet slik at hun skulle være stille. Hun ble truet med pistol.

– När de tog strupgrepp svartnade det för ögonen. Jag hamnade till sist i ett medvetslöst tillstånd, sier Petra til Expressen.

Noen uker senere begikk de to brødrene en ny, grov voldtekt. De kidnappet en annen kvinne, som de holdt innesperret i en kjeller. Der ble hun voldtatt og mishandlet i over et døgn.

Da Petra møtte voldtektsmennene i retten bare lo de av henne. Hun går fortsatt til psykolog for å behandle traumene. Hun er redd for å gå ut når det er mørkt og gråter mye.

Om erstatningen har hun følgende å si:

– Det är ett hån mot kvinnor i Sverige, säger Petra till Expressen, och berättar att hon själv bara fått ut 3 000 av de 225 000 hon själv fick i skadestånd.

– Enligt kronofogden var det allt som fanns att hämta från de dömda, säger Petra.

En bestemmelse fører dessuten til at Kronofogden ikke kan ta beslag i de 840 000 kronor som Damir Al-Ali fått i erstatning, slik at offeret kan få utbetalt hele beløpet gjerningsmennene skylder henne.

Dermed sitter Al-Ali igjen med 840 000 kroner, mens offeret for den grove forbrytelsen må nøye seg med 3000 kroner.

Expressen (bak mur)
Nyheter Idag

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.