Foto: Facebook og svensk politi. Montasje: Samnytt.

220.000 personer har skrevet under på et opprop i protest mot at den dømde syriske voldtektsmannen Damir Al-Ali fikk 840.000 kroner i erstatning fra den svenske staten.

I dag fikk Justitiekansler Mari Heidenborg overlevert den tykke bunken med underskrifter.

– Hon var inte särskilt intresserad av att ta emot namninsamlingen, säger Jonatan Alfvén, som lämnade över protestlistan, till Samnytt.

Våren 2017 begikk Damir Al-Ali, sammen med sin bror, flere grove voldtekter i Malmö. De to brødrene ble dømt for å ha kidnappet, torturert og voldtatt to jenter med noen ukers mellomrom.

Damir Al-Ali fikk fire og et halvt års fengsel og den eldre broren fikk syv år. Damir Ali Ali søkte imidlertid om oppreisningserstatning da han hevdet å ha vært under 18 år da han begikk ugjerningene. Han vant frem i svensk høyesterett, som mente at straffen var «for hard for hans alder». Dermed besluttet Justitiekansker Mari Heidenborg å betale Damir Al-Ali 840.000 kroner i oppreisningserstatning. I tillegg ble straffen hans senket fra fire og et halvt år fengsel til to år.

Kidnappet, torturerte og voldtok kvinner i Malmö – får 840 000 kroner i erstatning

 

Det er to uker siden at Justitiekansler Heidenborg fattet vedtak om erstatning til Al-Ali: 840.000 kroner – 60.000 kroner for hver måned han satt innelåst for lenge.

At en som er dømt for grove voldtekter får erstatning har vekket kraftige reaksjoner, og forrige uke ble det startet en underskriftsaksjon mot vedtaket. Bak aksjonen står representanter for den kristne organisasjonen Love and hope, som arbeider mot barnesexhandel i Asia. Fredag overleverte organisasjonens representant Joakim Alfvén navnelistene til Justitiekansleren.

Alfvén forteller at det ikke var lett å få til møtet med Heidenborg:

– Det var väldigt svårt att få en träff med justitiekanslern. Först fick jag varken träffa henne eller ens prata i telefon med henne. Jag försökte övertala dem och tillslut frågade jag hennes kollega om de förstår att människor kommer bli upprörda över det här agerandet, skriver Alfvén i ett mejl till Samnytt.

– Jag berättade även att oavsett vad de säger så kommer jag åka in och sitta i receptionen och vänta. Och kommer hon inte komma ner för att möta mig, då kommer jag dagen efter. Jag hade tänkt vänta ut henne. Drygt 30 minuter senare hade de ändrat sig och ringde och sa att de kunde träffas.

Alfvén påpeker på Facebook at det er sterk folkelig motstand mot strafferabatter, betinget straff og andre «hull» i rettssystemet. Mari Heidenborg virket ikke spesielt interessert i å ta til seg kritikken, sier Alfvén.

– Jag uppfattade tyvärr inte att justitiekanslern var särskilt intresserad av att ta emot namninsamlingen. Och när jag försökte förklara folkets åsikter så skyllde hon mest ifrån sig på lagarna och politikerna, berättar han för Samnytt.

– Jag påpekade dock för henne att hon är Sveriges justitiekansler, hon är juridikens statsminister. En av hennes arbetsuppgifter är att ge råd till regeringen. Hon har makt och hon bär tillsammans med politikerna ett ansvar över det specifika fallet, men även för hela det svenska rättssystemet.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.