Nytt

Sosialdemokraten Mona Sahlin ble aldri statsminister i Sverige. Alt på grunn av lemfeldige omgang med andre folks penger og sin forkjærlighet for livvakter og sveitsisk melkesjokolade tilsatt honningnougat og mandler, eller Toblerone som sjokoladen heter. Nå har hun havnet i trøbbel igjen. Det dreier seg ikke om sjokolade denne gangen, men livvakter og mulig dokumentfalsk.

I oktober 1995 lå alt til rette for at Mona Sahlin skulle overta som partileder for Sosialdemokratene etter Ingvar Carlsson. Hun hadde blitt spurt, og takket ja. Hun var landets vise-statsminister og bare en formalitet fra å bli partileder og landets første kvinnelige statsminister. Slik gikk det ikke, og som så ofte før viste det seg at djevelen lå i detaljene. Expressen avslørte at hun i perioden som landets arbeidsminister mellom 1990 og 1991 hadde benyttet et statlig kredittkort hun disponerte til private utlegg. Hun hadde kjøpt ulike varer, leid bilder og tatt ut kontanter for til sammen 53.174 kroner. Blant varene var to Toblerone, og vips var Toblerone-saken et begrep. Hun hadde levert kvitteringer, men endret på dem i ettertid. Hun mente kontantuttakene var å betrakte som forskudd på lønn. Det var hun ganske alene om å mene. I samme slengen ble det også kjent at hun skulle ha betalt en dagmamma svart, ikke hadde betalt tv-lisens, hadde 98 ubetalte parkeringsbøter hvorav 32 hadde gått til kemneren og hun hadde heller ikke betalt for en sykkel hun hadde kjøpt til sin datter.

Etter at Toblerone-skandalen begynte å rulle i midten av oktober 1995 viste en meningsmåling at 66 % av de spurte mente hun ikke var skikket til å bli landets statsminister. Politiet innledet forundersøkelser og Sahlin valgte å forlate landet. Hun tok med seg familien, en assistent og to livvakter til Mauritius og sjekket inn på et fem-stjerners hotell, alt på skattebetalernes regning. Noe som bare understreket inntrykket av at man her hadde å gjøre med en person som ikke hadde respekt for fellesskapets midler. Den 10 november 1995 innkalte hun til pressekonferanse og kunngjorde hun ikke lengre var kandidat som partileder. Göran Persson ble valgt til partileder på landsmøtet våren 1996 og resten er historie som det heter.

Mona Sahlin betalte senere tilbake pengene og avløste Gôran Persson som partileder i 2007, men de borgerlige partiene vant valget og hun går derfor til historien som en av ytterst få sosialdemokratiske partiledere som aldri ble statsminister.

Hun har siden sommeren 2014 ledet et regjeringsoppnevnt organ som arbeider mot voldelig ekstremisme i Sverige og var så sent som i april i Oslo for å delta på en debatt i regi av tankesmien Agenda. Hun ble blant annet intervjuet av Aftenposten om at  segregering er farlig. Da hadde hun med seg en livvakt. Nå er det hennes forhold til den samme livvakten som volder problemer. Det viser seg at hun på offisielt brevpapir har skrevet en attest for livvakten der det fremkommer at han tjener 120.000 kroner i måneden. Denne attesten har livvakten brukt i banken for å få lån til å kjøpe en luksusvilla for 10. millioner kroner på Saltsjöbaden i Stockholms skjærgård.

Problemet er bare at livvakten ifølge offisielle dokumenter tjener 43.000 kroner i måneden. I attesten skriver Sahlin:

”Härmed intygas att (fd livvaktens namn) har en anställning hos mig som Nationell samordnare, med en lön på 60 000 kronor/månad samt är anställd av mig som säkerhetssamordnare med en ersättning på 60 000 kronor/månad.”

 Hun forsøker først bortforklare det hele og hevder hun har betalt livvakten mellomlegget mellom det han får fra staten og summen hun har attestert for.

– Det är delvis jag som gör det. Jag har också ett eget företag.

Du betalar honom via ditt bolag?

– Ja, bland annat. Så har det varit. Så är det inte nu, men så har det varit.

Är det regeringen eller staten som betalar till ditt företag och du betalar honom?

– Nej, nej, jag får inga mer pengar från staten än min egen lön.

Her begynner det å bli komplisert for Sahlin. Konfrontert med sin egen haltende logikk blir det åpenbart for alle at hun ikke snakker sant. Selv mottar hun 81.360 kroner i måneden for jobben. Hun blir sint på journalisten:

 

Hur har du råd att betala en person så här mycket pengar? Det handlar ju om nästan 80 000 kronor i månaden?

– Är det knepigt att en person hjälper mig med säkerheten? Som av olika skäl har en hög lön? Och att mitt behov av det är högt?

 

Senere på dagen tar hun en ny prat med avisen, og bekrefter at hun har skrevet feil. Riktig lønn skal være 43.000, men hun fastholder at hun har betalt ham 60.000 i måneden av egen lomme. Pluss sosiale avgifter. Hvor lenge hun har betalt ham 60.000 av egen lomme vil hun ikke si noe om, men dokumenter fra det svenske Skatteverket avslører at hun betalte arbeidsgiveravgift først etter at Expressen konfronterte henne med saken. Det hører også med til historien at Mona Sahlin skylder den svenske kemneren, kronofogden, 200.000 kroner i ubetalte skatter. Sahlin nekter for at attesten er skrevet for at livvakten skulle få lån, selv om det finnes vitner som har fortalt at hun selv var ute og tittet på boligen. Expressen har i flere uker forsøkt få kontakt med livvakten, men han har ikke besvart utallige henvendelser og da de ventet utenfor hans bolig kjørte han avgårde med bilen. Hvis han og Sahlin begge har rent mel i posen burde ikke det være nødvendig. Det synes åpenbart at hun har misbrukt sin posisjon. Igjen.

 

Sahlin

Mona Sahlin gikk av onsdag kveld ifølge en pressemelding:

«Mona Sahlin lämnar sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism

Mona Sahlin har i dag bett om att få avsluta sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism med omedelbar verkan. Regeringskansliet har beviljat hennes önskan.

– Jag respekterar Mona Sahlins beslut att lämna sitt uppdrag. Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Mona Sahlins uppdrag löper ut den 15 juni 2016. Just nu bereds frågan om hur det förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism ska organiseras framöver och även frågan om en ny nationell samordnare.»

Expressen