Özz Nûjen og Rakhmat Akilov. Foto: Sanna Dahlén / Wikimedia Commons og privat foto

Den mistenkte for terrorangrepet i Drottninggatan i Stockholm, Rakhmat Akilov, fikk 85.000 kroner fra Özz Nûjens familie, fremgår det av politiets etterforskning.

Özz Nûjen er en av Sveriges mest kjente komikere. Han er fast bidragsyter i Expressen, og er kjent for politisk korrekte synspunkter.

I en sms til helagotland.se skriver han «har faktiskt ingen aning» om hverken jobben Akilov skal ha utført eller overføringer.

Ifølge helagotland.se overførte Nûjens far og søster tilsammen 85.000 kroner til Akilovs konto. Pengene skal ha vært svart betaling for arbeid utført på eiendommer på Gotland som også Özz var deleier i, skriver Nyheter Idag.

Av politiets etterforskningsdokumenter fremgår det at Rakhmat Akilov ikke innrapporterte inntektene til skattemyndigheten.

I forhør oppgav Akilov at han «jobbade där [på Gotland] svart ett par månader» med maling og rengjøring.

Komikern Özz Nûjen och hans syster köpte genom sitt familjeägda bolag Hyrfrid AB i mars 2015 en gammal skola i Tingstäde på Gotland för knappt fyra miljoner kronor. Sedan dess har de utfört omfattande renoveringar.

Det framgår inte av betalningarna om det är dessa renoveringar som Akilov har jobbat med. Flera av överföringarna till Akilov är dock märkta «Jobb Gotland».

Den största utbetalningen är på 29 300 kronor och är märkt GOTLAND. Den kommer från Özz Nûjens syster Debbie Nûjen och hennes sambo.

Den første betalingen skjedde 13. september, den siste 26. oktober 2015. Pengene fra familien Nûjen var Akilovs største inntektskilde det året.

Katarina Janouch kommenterer på sin blogg:

Om min familj överfört 85 000 till en person som senare visade sig vara misstänkt terrorist som kallblodigt mördat sex personer och skadat ett stort antal andra, så hade jag trätt fram och förfasat mig. Men här råder tystnad större än tomtar tippe-tappar i husen. Vilket givetvis får en att undra. Har polisen förhört Debbie och Mamoste Nujen, samt Richard Damm, och frågat varför dessa överföringar gjordes?

En pikant detalj er at Nûjens søster er asyladvokat. Katarina Janouch:

Nästa undring är hur familjen kom i kontakt med Akilov, och en nästkommande fråga är hur det kommer sig att man betalade så dyrt för hans eventuella tjänster, om det nu var arbete han fick betalt för? Detta är givetvis bara spekulationer, men nog är det lustiga vägar som verkar korsas när en komiker och hans syster som arbetar som migrationsadvokat, kommer i kontakt med en ljusskygg asylsökande och väljer att ge honom uppdrag på Gotland. Dessutom har syskonens far bidragit med tio tusen, rätt in på Akilovs konto. Kanske hör det inte hit, men Debbie Nujens partner Richard Damm öppnar ett flyktingboende hösten 2015, bolaget Other Omsorg AB registreras den 9 oktober 2015.

Özz Nûjen kommenterer at han ikke kjenner til at Akilov skulle ha jobbet for ham.

”Jag vet ingenting om det. Alla upphandlingar och kontakter med olika firmor, byggjobbare och hantverkare har skötts av min svåger som har varit projektledare där. Så jag har faktiskt ingen aning eller kan säga nåt mer. Mvh Özz”, skriver han i en sms til helagotland.se.