Snart 70 år gammel – og snart hjemløs.

Monica fra Skåne har fortalt åpenhjertig om sin skjebne – som har berørt mange i Sverige.

Den 69-årige kvinnen, som i virkeligheten ikke heter Monica, skrev et anonymt innlegg på Skåne bymisjons nettside:

«Har jobbat sen jag var 16 och nu är jag snart 70 och blir hemlös. Vågar inte berätta för mina barn. När jag försökt ta mod till mig för att berätta får jag en stor klump i halsen och det kommer inte ut ett enda ord. Jag skäms.»

Innlegget er delt mer enn 3.000 ganger de siste ukene, og har avfødt en intens debatt på sosiale medier, skriver Expressen.

Skånes stadsmission håper at hjemløshet nå blir et politisk tema.

– Fler och fler människor, även de som har jobbat i hela sitt liv och levt «vanliga» liv, hamnar utanför, säger Matilda Jägerdén, enhetschef inom Skånes stadsmission.

69-åringen klarer ikke å betale husleien:

«Om tre veckor blir jag vräkt (kastet ut, red. anm.) från min bostad. Jag har alltid betalt hyran, men ligger nu tre månader back», skriver hon.

«Jag har ångest och kan inte sova. Oron och ångesten är svår. Jag har bott i min lägenhet i 32 år. Jag vill inte flytta. Skäms så. Jag kan inte berätta för mina barn. Socialen vill inte hjälpa mig, jag har överklagat. Nu väntar jag på beslutet och sover inte alls. Känner att jag inte vill leva längre.»

Men Monica er ikke alene om sin situasjon.

Ifølge siste rapport fra Socialstyrelsen lever mer enn 34.000 personer i Sverige i hjemløshet – og mange forstår ikke deres sistuasjon.

– Jag märker att många ute i samhället fortfarande har en bild av att den hemlöse personen är någon som har en missbruksproblematik eller som lever med psykisk ohälsa. De bitarna kan naturligtvis finnas också, men jag tänker att det är viktigt att förmedla att det inte är så enkelt, säger Matilda Jägerdén, enhetschef på Café David, och konstaterar:

– Det är inte bara gubbar som sitter på bänken i parken, utan hemlösheten har många olika ansikten.

Matilda Jägerdén har sett en forandring blant hjemløse de siste årene: Stadig flere mennesker «krasjer».

Noen av krasjene har hun fulgt med egne øyne.

– Ja, fler och fler människor, även de som har jobbat i hela sitt liv och levt «vanliga» liv, hamnar utanför. Men en dag får man det inte att gå ihop eller det händer något i livet, man blir sjuk eller är med om något traumatiskt. Det finns så många saker som kan få en att hamna i utsatthet, säger Matilda Jägerdén.

I innlegget skriver Monica at hun i alle år har slitt for å få endene til å møtes.

Og det selv om det aldri har vært hverken alkohol eller narkotika inne i bildet.

Hun har villet være et forbilde for sine barn.

Men så går det ikke lengre:

«Jag måste prata med någon! Om tre veckor blir jag vräkt från min bostad. Jag har alltid betalt hyran, men ligger nu tre månader back. 24 000 är mycket pengar och jag har inga. Är 69 år och jobbar extra på äldreboende fast att knäna och ryggen värker. Som ensamstående och heltidsarbetande mamma till tre barn har jag under alla år kämpat hårt för att sätta mat på bordet, hålla ungarna hela och rena och hjälpa dem med deras läxor», skriver hun i innlegget, og fortsetter:

«I perioder har jag mått dåligt och varit sjukskriven för både psykiska och fysiska besvär, men så fort det varit möjligt börjat jobba igen. Jag har varken druckit eller tagit droger. Jag vill vara en bra förebild för mina barn. Skolan är viktig, jag har alltid sett till att ungarna brukat allvar i skolan. Jag vill att de ska bli något, inte så som jag.»

Alle kan rammes, sier Matilda Jägerdén i Skåne bymisjon.

– Vi alla behöver få upp ögonen och bli bättre medmänniskor och inte bara tänka att «nej, det händer inte mig», «det händer inte min omgivning», att det bara gäller särskilda människor. Utan det har verkligen förändrats, det har det, säger Matilda Jägerdén.

 

Skånes stadsmission: Det kom ett brev från Monica: ” 69 år, jobbat i 53 år, snart hemlös”