Nytt

Pensjonene synker og boligprisene øker i Sverige. I Stockholm registrerer man at stadig flere eldre havner på gata.

Sjunkande pensioner och en tuffare bostadsmarknad sätter våra äldre på gatan, konstateras det i en rapport från Stockholms Stadsmission. Nu vädjar de om hjälp. ”Gör något. Så att vi kan förhindra att våra mammor och pappor hamnar i hemlöshet” säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission.

I en rapport som Stockholm Stadsmission presenterade på torsdagen konstateras att antalet hemlösa äldre ökar. På akutboendet Bostället är drygt en av tio besökare över 60 år och på Boställets stödboende som tar emot människor under en längre period är närmare 25 procent över 60 år gamla, står det i rapporten.
– De som hamnar i hemlöshet är inte längre bara missbrukare, utan folk som hamnar utanför på grund av sin låga inkomst. Och i takt med att pensionerna blivit allt lägre ser vi just nu en tendens som visar att fler äldre hamnar i hemlöshet, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission och fortsätter:

– Matkostnader och hyror har höjts, men inte pensionen. Samtidigt har hjälpsystemen blivit mer strama. Man tenderar att avslå ansökningar i stället för att finnas till för att hjälpa.

http://www.metro.se/nyheter/larmet-fran-stadsmissionen-vara-pensionarer-hamnar-pa-gatan/EVHnkt!0eqvjwkBRwge2/