Nytt

Svensk politi har hendene fulle med migranstrømmen i den grad at de ikke har tid til å svare på borgere som blir utsatt for innbrudd og andre forbrytelser. I stedet tar borgerne saken i egne hender og oppretter borgervern.

Det er hva som skjer når staten overveldes av problemer. Men kan borgerne si: Problemene er selvforskyldt. Dere kunne prioritert oss fremfor alle andre. Slik drypper det malurt ned i begeret.

I den svenske byen Eslöv i Skåne opplevde forretningene uholdbare tilstander i 2013. Det var innbrudd hver natt. De opprettet da en «medborgergarde», eller borgervern. 120 virksomheter er tilsluttet, og kriminaliteten har sunket drastisk. Nå kjører vektere rundt.

Men de har problemer med å få tak i politi.

Det hadde også ekteparet som bor på et gods et par mil fra byen.

 

På Skarhults gods driver Alexandra von Schwerin och hennes make ett traditionellt spannmålsjordbruk med bland annat raps, råg, sockerbetor, vete, vårkorn. Här finns också en ekologisk äggproduktion. De har även utställningar, nu senast om dolda kvinnliga makthavare genom historien. En skånsk idyll en bit utanför Eslöv.

Natten till lördag gjorde någon inbrott i ekonomibyggnaderna där de har en verkstad, skördetröskor och traktorer. Inbrott sker förvisso återkommande, men den här gången stals en fyrhjuling, en transporter och en personbil. På lördagsmorgonen kom tre poliser dit för att göra en teknisk undersökning.

– Jag frågade vad vi skulle göra eftersom detta skett vid upprepade tillfällen och med jämna mellanrum. Jag fick svaret att polisen inte kunde göra något. ”Alla resurser är utlånade till asylmottagandet i Trelleborg och Malmö. Vi är överbelastade just nu. Så jag föreslår er att ni tar kontakt med Eslövs medborgargarde.»

– Jag blev helt chockad, berättar Alexandra. Men hon gjorde som polisen rekommenderat.

polisen

Det skjer noe med skickliga svensker som opplever at lovens arm ikke kan beskytte dem. Når politiet ansikt til ansikt forteller dem: Tyvärr.

Medborgargarde. Det lyder av sosial oppløsning, av lovløshet og anarki.

Oppløsningen skjer nedenfra, i det små.

Ikke langt unna Eslöv ligger Trelleborg. Der opplevde kommunen at det kom 1.900 enslige mindreårige på tre uker. Etter en stund var halvparten forsvunnet. Ingen vet hvor de blev av. Kommunen klarer ikke av de 800 som er igjen.

Borgervern gjør noe med borgerne: De får undervisning i at de er overlatt til seg selv. Det fører til at de selv må sørge for egen sikkerhet. Til slutt er det også de som utmåler straffen. Da er vi tilbake i en helt annen tidsalder.

De minsta företagen betalar 500 kronor och de största 1600 kronor. I dag är 120 företag anslutna. Eslövs kommun betalar 5000 kronor i något slags bidrag. Ingvar berättar att det har varit väldigt lyckat fram till för en månad sedan ungefär.

När bevakningsbolagen har ringt på natten den senaste månaden så har polisen inte haft någon tillgänglig bil.

På ledarsidan har Per Gudmundson skrivit om nattvandrarstaten, där ordning, säkerhet och krisberedskap alltmer överlåts åt frivilligkrafter. Eller åt säkerhetsföretag. 1974 fanns ungefär 6 900 väktare, i dag är de ungefär 20 000.

Anna-Karin Boije är lokalpolischef i Eslövs kommun, och alltså även Skarhults gods. – En stor del av den polisresursen som arbetar förebyggande tjänstgör nu med de stora flyktingströmmarna. Precis som i övriga region Syd och i övriga landet. För oss är det stort fokus på Malmö och Trelleborg, men vi hjälper till där behovet är som störst.

Alexandra von Schwerin er «djupt schockad». Hun forstår at kontrakten mellom henne og staten er «omförhandlad».

-Principiellt är jag helt emot. Hur ska de som inte har råd göra? Då blir man ju skyddslös. Men jag kommer säkert gå med. Mycket, mycket motvilligt.

-Men jag känner mig rädd för allra första gången för att bo här. Är jag och staten överens om att kontraktet mellan oss nu omförhandlas?

SVD: När polisen inte längre kan skydda