Illustrasjon: SBarnes / Wikimedia.

Den 720 kilometer lange strømforbindelsen mellom Suldal i Rogaland og Blyth i England ble skjøtet sammen natt til tirsdag, melder Statnett.

Sammenskjøtingen skjedde til havs 150 kilometer utenfor Tananger i Rogaland like før midnatt mandag, melder Statnett i en pressemelding. Kabelen skal være verdens lengste undersjøiske strømkabel.

– Å skjøte sammen kablene er en komplisert jobb. Kabellengdene fra Norge og England ble hentet opp fra havbunnen og inn på dekk. Der ble sammenkoblingen utført manuelt av spesialister, og det tok rundt to uker å fullføre arbeidet, sier prosjektdirektør Thor Anders Nummedal i Statnett.

Kabelforbindelsen, som har navnet North Sea Link, er et samarbeid mellom britiske National Grid og Statnett. North Sea Link vil koble de nordiske og britiske markedene sammen for første gang.

– Når det blåser i England og vindkraftproduksjonen er høy, kan vi i Norge kjøpe rimelig kraft fra britene og la vannet ligge i magasinene våre. Når det er lite vind og større behov for kraft i England kan de så kjøpe vannkraft fra oss, sier Nummedal.

Kabelen skal testes i løpet av sommeren, og etter planen skal prøvedrift starte 1. oktober 2021.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!