Det er en grunn til at al-Azhar-universitetet i Kairo  – sunni-islams høyeste autoritet – ikke har kjent IS for kjettere. Man vil ikke skape splittelse, selv i forhold til en bevegelse som «stikker av gårde med islam» og påfører verden stor skade.

FFI-forsker Thomas Hegghammer nevnte at man planla å begå terror mot et atomkraftverk i Belgia. Det ble hengt opp overvåkingskameraer utenfor boligen til den vitenskapelig ansvarlige. Slike operasjoner er komplekse sa Hegghammer og risikoen for å bli oppdaget er stor. Men han dvelte ikke ved det mest skremmende: At noen er villig til å sprenge et atomkraftverk. Den samme hensynsløsheten kommer til syne i saken mot 16-åriingen der 17. mai ble nevnt som mål. Vi vet aldri helt hvor nær vi er katastrofen, men vi har vært nære på mange ganger, hvor nær og hvilke tilfeldigheter som spiller inn, får vi ikke vite.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.