Sakset/Fra hofta

Det kunne blitt et sterkt radarpar – Jon Engen-Helgheim og Sylvi Listhaug –, men da må de tørre mer. Med Siv ved roret blir det vanskelig. Siv legger lokk på debatten. Foto: Lise Åserud/Scanpix

Jon Engen-Helgheim fikk frem under Debatten i NRK at regjeringen ved å hente IS-kvinnen til Norge har truffet et valg som får konsekvenser. Man har ikke bare brukt store ressurser og millioner på denne ene kvinnen, men man må også bruke store ressurser for å forhindre at hun blir en trussel mot det norske samfunn.

Det var terrorforsker ved FFI Thomas Hegghammer som sa dette på direkte spørsmål fra programleder Nina Owing: Den store forskjellen er en henting med og uten oppfølging. Uten oppfølging aner man ikke hva som skjer. Men med oppfølging har man sjanser til kontroll.

Hvor store ressurser snakker vi om? Det ble ikke spesifisert. Men Hegghammer sa at det går fint med én person, skulle det komme 30-40 vil staten få problemer. Regjeringen har altså truffet et valg på vegne av samfunnet som kan få store konsekvenser. Når vi vet at det kreves 15 personer for å følge en person døgnet rundt, kan man få en ide om omfanget. Norge bruker allerede ressurser på å overvåke jihadister. Det er ingen grunn til å tro at trusselen blir mindre. I denne situasjonen henter man altså en terrorist hjem til Norge.

Dét er et viktig signal og en symbolsk handling. Hegghammer sa at det ut over penger handlet om hvorvidt vi er i stand til å tilgi. Det var et merkelig innspill. Har vi sett noen anger fra IS-tilhengerne? Har vi sett noen stå frem og vise anger og ruelse? Å si at man angrer på at man dro, er noe helt annet. Det er å si at man ikke forsto hvor tøft det er å leve i et land med borgerkrig. Virkelig anger er noe annet.

De IS-kvinnene vi har hørt og sett hittil, viser ingen slik anger. De vil hjem til kjøttgrytene.

Helgheim så det prinsipielle og hvilket signal vi sender som samfunn. Kjell-Ingolf Ropstad snakket bare om barna. Han spilte litt Hareide-fornærmet fordi Helgheim nevnte ordet sikkerhet. Det virker ikke som om Ropstad forstår hva IS står for overhodet.

FrP har stilt seg i en kjelkete situasjon. Hadde Siv hatt noe av Helgheims glød, ville det ikke blitt noen homecoming på IS-kvinnen. Erna hadde neppe valgt henne fremfor regjeringssamarbeidet. Men Siv har ikke vært tøff nok, og Ropstad og Grande har overkjørt henne.

Siv har bare ett valg: å gå ut av regjeringen. Ellers blir de hektet til IS-vogna.

Ropstad lurte på hvordan det ville være å se seg selv i øynene om tyve år hvis en ikke hentet barna og moren hjem i dag. Det virket ikke som Ropstad har den minste anelse om hva som skjer i Norge og at samfunnet om tyve år kommer til å være ugjenkjennelig.

Hvorfor skal dagens kristne være så ufattelig naive, enfoldige og dumme?

 

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Les også