Illustrasjonsfoto: Fadel Senna / AFP / scanpix

Tre av fem nordmenn sier nei til å hente flere IS-familier «hjem» til Norge ifølge en ny meningsmåling. Bare én av fire nordmenn svarer at mødrene og barna bør hentes til Norge.

Frps innvandringspolitiske talsperson, Jon Engen-Helheim, er ikke overrasket over motstanden:

– Det gir helt gale signaler om at IS-medlemmer enklere får hjelp enn lovlydige borgere.

– Det finnes massevis av familier som sliter rundt omkring, som aldri har gjort noe galt, men som heller aldri får noe hjelp av norske myndigheter, sier Engen-Helheim til Nettavisen.

Saken om IS-kvinnen som forrige uke ble hentet til Norge katapulterte Frp ut av regjeringen. Men det er flere IS-kvinner og barn med norsk statsborgerskap igjen i Syria.

Nå svarer bare 25 prosent at flere mødre og barn bør hentes til Norge i undersøkelsen Sentio har utført for Nettavisen.

31 prosent av de spurte svarer at IS-familiene ikke bør hentes, mens 29 prosent mener det bare bør skje dersom det er mulig å kun hente barna. Dermed sier et solid flertall på 60 prosent nei til at myndighetene skal hente hjem IS-mødre med barn. 15 prosent svarer «vet ikke».

De som stemmer SV (58 prosent) og KrF (57 prosent) har flest velgere som er positive til å hente hjem barna og mødrene. Minst positive er Fremskrittspartiets velgere, der kun tre prosent svarer at IS-kvinnene og barna bør hentes hjem.

Blant Høyres velgere sier et flertall nei til hjemhenting av IS-kvinnene og barna, mens Ap-velgerne vil hente hjem mor og barn (32 prosent ja, 26 prosent nei).

Helgheim påpeker at Høyre er i utakt med egne velgere, blant høyrevelgerne er det flertall mot å hente resten av IS-kvinnene og barn (26 prosent), selv om flertallet er knapt; 23 prosent er for.

– Det viser at for eksempel Høyres velgere i stor grad er uenig med Høyres linje.

Totalt 1007 personer er spurt i undersøkelsen, som er utført ved et tilfeldig utvalg av personer fra et web-panel, i perioden fra 24-27. januar. Feilmarginen varierer fra 1,9 til 3,1 prosent.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂