Innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim frykter at regjeringen har ført til at Fremskrittspartiet og folk ellers har blitt ført bak lyset. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

– Dette er helt ny informasjon om noe regjeringen har avvist tidligere at er mulig. Hvis det stemmer at kurdiske selvstyremyndigheter åpner for å skille mor og barn, har vi blitt ført bak lyset, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet (Frp) til VG.

Det var VG som i går brakte opplysninger om at de kurdiske selvstyremyndighetene, som nylig besøkte Norge, åpner for å skille IS-mødre og -barn.

Jon Engen Helgheim har tidligere stilt spørsmål om den hva regjeringen visste og ikke visste i forbindelse med denne saken, som førte til at Fremskrittspartiet gikk utav fireparti-regjeringen i januar i år.

– De har sagt at man ikke bare kunne hente barna. Visste norske myndigheter at dette var en mulighet hele tiden? Hvorfor kommer disse møtene på plass først etter IS-kvinnen er hentet, spør Helgheim.

Han mener dette har vært ukjent for Frp, som satt i regjering da beslutningen om hjemhenting ble tatt i fjor høst. (VG)

Helgheim mener regjeringen nå må gi klare svar på hva de visste, og at den må gi økonomisk støtte til en rettsprosess i de kurdiske områdene av Syria.

– Jeg forventer at regjeringen legger frem alt de visste. De må bevise at de har sjekket alle mulighetene som ser ut til å komme på plass. Hvis dette hadde kommet på plass kunne vi reddet barn uten å hente terrormedlemmer til Norge, sier Helgheim.

– Kurdiske selvstyremyndigheter ber om penger og ekspertise. Burde Norge bidra med det?

– Ja, her burde Norge bidra i rikelig monn. Først og fremst for at ofrene i området får mulighet til å straffeforfølge sine overgrepsmenn og -kvinner.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.