Thomas Vinterbergs film Druk fikk Oscar for beste utenlandske film. Det er en prestasjon. Mye skal klaffe for å få en Oscar og ikke alt har med film å gjøre. Nå spiller også politikk en stadig større rolle. Derfor sa Vinterberg ved tildelingen:

– Det er en film om fire fordervede, hvite fulle menn som lærer barn å drikke, sa Vinterberg til latter fra salen i Los Angeles.

Den første påstanden er en knebøyning for det nye Hollywood som er besatt av rase. Tucker Carlson sa fredag at Hollywood som skapte de store filmene er død. Nå skal alt passe woke-skjemaet.

Den andre påstanden: At filmen lærer barn å drikke er dansk humor, ironi og understatement. Barna på skolen hvor hovedrolleinnehaveren er lærer, er den velstående del av byen. De drikker allerede. Mye. Danskene drikker mye. Mer enn nordmenn og alkohol og stoff er et stort problem. Det kommer frem i filmen, men bare som sjov.

Tittelen Druk er god og burde vært beholdt på norsk og ikke det dumme Et glass til som lyder puritansk. Vi deler språk: Drukkenskap er det samme.

Venstresiden ved NRK bruker enhver høytid til å snakke om de voksnes store alkoholforbruk, og man merker et ønske om å stramme til. Vi forstår godt hvorfor. Nye nordmenn skal slippe å oppleve alkoholkultur. Firmafester og julebord skal bli uten ribbe og akevitt. Derfra vil det spre seg til buffeter.

Det ligger mye ubrukt humor i den politiske sensuren vi har sett vokse frem. Men det er ikke lov å røre den. Det gjør heller ikke Druk. Det er ikke en utlending i filmen.

Hele filmen er laget for sjov og det lider den under. Derfor blir det ingen stor film. Også sjove filmer må ha et tragisk element. Det mangler filmen, selv om en av hovedfigurene begår selvmord.

Filmen skildrer en fire-fem menn på en skole, noen er skilt, noen har ekteskap som hangler. Mads Mikkelsen er gift med Maria Bonnevie som i filmen snakker svensk og fremstår som kjedelig/tråkig slik dansker ser svensker. Humørløs. Mikkelsen får beskjed fra foreldrene til elevene om at de oppnår for dårlige resultater og nå er det snart eksamen. Han må ta seg sammen.

Så er det en venn, psykologen, kommer med ideen til den norske psykologen Finn Skårderud – Skårderud sier det ikke er hans idé  – om at mennesket er født med en halv promille for lite. Litt alkohol løfter oss opp til det nivået vi burde vært på for å fungere optimalt.  Som sagt så gjort. Men det er jo ikke litt alkohol de herrer tyller ned før skolen begynner. Det er på grensen til slapstick når de kommer dritings på skolen.

Gutta har mye moro underveis, men komplikasjonene oppstår. Det er veldig stor avstand til kollegene. På et lærermøte virker det som de lever i to verdener og rektor er en sur kvinne. Dette er på grensen til stereotyper. Det sosiale livet er annerledes.

Filmen har et slags høydepunkt når de er på byen og ender på pub hvor sanglæreren spiller piano i bar overkropp og alle gjestene synger med. Det er russetid for voksne gutter.

Symbolsk nok slutter filmen med russefeiring og Mads Mikkelsen danser en vill dans med ungdommene. Det er smukt.

Alle rundt de voksne mennene er redusert til statister. Kona til psykologen er bare en sur kjerring som pakker og drar til foreldrene.  Barna til Mikkelsen/Bonnevie hører vi knapt en replikk fra. Det er ikke slik familieliv utspiller seg. Det er gjort for å innramme fortellingen. Alt daukjøtt skjæres bort, men da kapper man trådene til livet der ute.

En av lærerne har en elev som har strøket før til muntlig. Han råder eleven til å ha med seg en flaske brus med alkohol til eksamen. Når nervene dirrer tar han seg en slurk, så noen til. Det virker. Han får en god eksamen.

Dermed skulle filmens tese være bevist.

Druk er underholdende, en lett fortelling som er godt fortalt. Men under ligger et alvor og tunge skygger som ikke får komme frem. Det er menn i krise og familier i krise.

Gymlæreren sier til Mads da han har flyttet hjemmefra og oppsøker gymlæreren som også er skilt og bor alene. Han spør Mads ond de ikke skal ta noen bayere. Det er tidlig på morgenen. -Du vil ikke havne her hvor jeg er, du skal ikke hit, det er ikke noe liv.

Og deretter tar han båten ut på sjøen og forsvinner.

 

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.