Kina har lansert en ny app som gjør det mulig for innbyggere å rapportere andre som kritiserer det regjerende kinesiske kommunistpartiet eller setter spørsmålstegn ved dets historie på nett.

Appen lanseres sammen med en hotline, som tar sikte på å slå ned på «historiske nihilister» i forkant av partiets 100-årsjubileum i juli, skriver Daily Mail.

Både appen og telefonlinjen vil oppmuntre nettbrukere til å rapportere andre internettbrukere som sprer «feilaktige meninger» på nett med hensikt om å skape «en god offentlig menings-atmosfære«, sier Cyberspace Administration of China (CAC).

I kunngjøringen av appen sier CAC at krenkelsene mot partiet fremsettes av personer som ønsker å forvri partiets historie, angripe partiets ledelse og politikk, ærekrenke nasjonale helter og «fornekte perfeksjonen av sosialistisk kultur».

«Over en periode har noen mennesker med skjulte motiver spredt historisk nihilistiske og falske uttalelser på nettet, med ondskapsfull forvrengning, bakvaskelse og benektelse av parti-, nasjonal- og militærhistorie i et forsøk på å forvirre folks tankegang. Vi håper at flertallet av internettbrukere aktivt vil spille en rolle i tilsynet med samfunnet og entusiastisk rapporterer skadelig informasjon», sa CAC i kunngjøringen.

«Historisk nihilisme» er et uttrykk som brukes i Kina for å beskrive offentlig tvil og skepsis til det kinesiske kommunistpartiets beskrivelse av tidligere hendelser.

Myndighetene i Kina øker ofte sensur og tilsyn på nettet før store begivenheter, inkludert historiske merkedager, politiske møter og sportsbegivenheter.

Hva slags straff som venter innbyggerne som rapporteres for å utfordre den offentlige moralen er utelatt fra kunngjøringen, men internettbrukere som publiserer innhold som er kritisk til landets ledelse, politikk og historie kan straffes med fengsel.

En lovendring tidligere i 2021 legger til rette for at de som fornærmer, baktaler eller krenker minnet om Kinas nasjonale helter og martyrer, får fengsel i inntil tre år.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.