Tilhengere av islamistpartiet Tehreek-e-Labiak Pakistan protesterer mot arrestasjonen av partileder Saad Rizvi i Lahore den 15. april 2021. Foto: K.M. Chaudary / AP / NTB.

Pakistans regjering forbyr midlertidig sosiale medier for å motvirke de voldelige protestene mot Frankrike. Protestene drives frem av islamist­bevegelsen Tehreek-e-Labiak Pakistan. NTB kaller den «sterkt høyre­orientert», en merkelapp normalt reservert Matteo Salvini og andre demokratiske politikere i Vesten.

Pakistans regjering ved innenriks­ministeren har gitt ordre til stengning av en rekke sosiale medier fredag, etter flere dager med voldelige protester mot Frankrike, melder NTB.

I en melding til det pakistanske tele­tilsynet ber innenriks­ministeren om en fullstendig blokkering av Twitter, Facebook, Whatsapp, YouTube og Telegram fram til klokken 13.

Det er sannsynligvis et lurt trekk fra den pakistanske statsråden, all den tid internett og sosiale medier er et effektivt redskap for dem som vil skape sosial uro, hva enten formålet er aktverdig eller ei.

Bakgrunnen for de voldelige protestene er naturligvis raseriet i Pakistan mot den franske regjeringens forsvar av retten til Muhammed-karikaturer etter drapet på Samuel Paty, men disse opplysningene, som er helt sentrale for å forstå det som skjer, er ikke å finne i NTB-saken, som bygger på en sak fra det franske inter­nasjonale nyhets­byrået Agence France-Presse (AFP).

At protestene har tatt livet av fem mennesker og skadet 600, anses heller ikke for å være viktig nok til å nevnes.

I stedet benytter NTB anledningen til å karakterisere den radikale islamist­bevegelsen Tehreek-e-Labiak Pakistan (TLP) som «sterkt høyre­orientert»:

Tilhengere av den sterkt høyre­orienterte Tehreek-e-Labaik Pakistan-gruppen, som støtter kontro­versielle blasfemi­lover, har blokkert veier og organisert omfattende protester.

Det er såvidt vites første gang NTB omtaler islamske ekstremister på denne måten, men det bringer tankene hen på vage definisjoner av høyre­ekstremisme fra tyske myndigheters side som er egnet til å kamuflere islamistisk antisemittisme. Ord som inneholder tegnkombinasjonen islam, er ellers ikke å se i teksten.

Merkelappen «høyre­orientert» på islamister er også helt i tråd med den ustanselige propagandaen som benyttes mot høyre­populistiske bevegelser i Vesten. For hvem er det som normalt blir omtalt på denne måten?

Jo, det er for eksempel Italias tidligere innenriks­minister Matteo Salvini og partiet han leder, som lenge har vært det største på menings­målingene i Italia. I en melding f.eks. den 3. desember 2020 skriver NTB:

Salvini leder det sterkt høyre­orienterte partiet Ligaen og er en polariserende figur i Italia. Partiet er kjent som innvandrings­fiendtlig og EU-kritisk.

Hvis du er EU- eller innvandrings­kritisk, så er du fiendtlig og splittende og på eller over grensen til høyreekstrem. Skjønner’u? Hvis du derimot er tilhenger av masse­innvandring og representerer et parti med en brøkdel av Salvinis tilhengere, er du åpenbart en samlende figur som hører hjemme i det gode selskap.

«Høyreorientert» er i henhold til NTBs vokabular også det spanske partiet Vox, samt grupper som er tilhengere av Donald Trump.

Det er ingen liten tilsnikelse å klistre islamister på populære og legitime konservative politikere i Europa.

Det er heller ikke noe man vil finne så mange andre steder. Den tyske inter­nasjonale allmenn­kring­kasteren Deutsche Welle (DW) har omtalt det samme midlertidige pakistanske forbudet mot sosiale medier, og baserer seg også på byråer som blant andre AFP.

DW omtaler TLP korrekt som islamister:

The block comes amid fears that activists belonging to the radical Islamist Tehreek-e-Labaik (TLP) group might use the technology to perpetuate violent protests that have shaken the country this week.

Det gir isolert sett mening å assosiere islam og islamismen – som Rémi Brague lærer oss er islam med hastverk – til fascismen, slik flere forfattere har gjort. Men islam har ingenting med demokratiske europeiske høyre­populister å gjøre.

Det mest ironiske ved dette propaganda­grepet er at islam har en verdens­anskuelse som står venstresiden, og da særlig woke-segmentet, nærmest.

Det dominerende felles­trekket er at både islam og venstresiden forlanger en verden i sitt bilde, og for å oppnå det er de rede til å ødelegge mennesker som er av en annen oppfatning. Det er da heller ikke noe rart at islam og venstresiden i praksis er politiske allierte, med fungerende vestlige nasjonal­stater som felles fiende.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.